Nederlandse F16’s vliegen boven Irak, nog geen wapens ingezet

Nederlandse F16’s hebben vandaag voor het eerst sinds de strijd tegen IS boven Irak gevlogen. Er zijn nog geen wapens ingezet. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Nederlandse F16’s hebben vandaag voor het eerst sinds de strijd tegen IS boven Irak gevlogen. Er zijn nog geen wapens ingezet. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Twee toestellen voerden twee vluchten uit, aldus Defensie. “Na vandaag zijn de Nederlandse jachtvliegtuigen volledig gereed om ingezet te worden boven Irak.”

Nederland zet zes toestellen in bij de strijd tegen de Islamitische Staat (IS), plus twee reservetoestellen. De toestellen kunnen worden ingezet ter ondersteuning van grondtroepen of voor het aanvallen van opslagplaatsen, mortieropstellingen of militaire voertuigen.

Er zijn 250 mensen bij de vluchten betrokken: vliegers en personeel voor onder meer onderhoud en logistiek. Daarnaast zendt Nederland maximaal 130 militairen uit om de Koerdische en Iraakse strijdkrachten te adviseren en trainen. De militairen opereren vanuit Jordanië.

eerste vliegtuigen kwamen deze week aan

De eerste drie toestellen vertrokken eerder deze week. De overige vijf vliegtuigen arriveerden vrijdagmiddag. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) liet toen weten dat de F-16’s dit weekend mogelijk al in actie zouden komen.

De jachtvliegtuigen mogen voorlopig alleen in Irak IS-doelen bombarderen, omdat er volgens het kabinet geen volkenrechtelijk mandaat is voor bombardementen op Syrië. Irak heeft expliciet om buitenlandse hulp gevraagd, Syrië niet. Deze week steunde een groot deel van de Tweede Kamer de missie in Irak, die maximaal een jaar duurt. Naast Nederland doen ook Frankrijk, Groot-Brittannië, België, Australië, Denemarken en Arabische Landen mee met de strijd tegen IS, die wordt geleid door de VS.