Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Foto ANP

Economie

De nachttrein naar Warschau gaat niet meer

„Tickets?”, klinkt het luid. De Poolse conducteur, rood giletje en gemillimeterd haar, staat in de deuropening van de coupé en neemt de tickets in. „Deze moet je op slot draaien als je gaat slapen vanavond”, zegt hij ernstig. Hij wijst naar het draaislot. Daarna zwaait de deur dicht. Het is iets over 19.00 uur in de avond en de trein rijdt Amsterdam uit. De tickets zijn weg, maar de reis naar Warschau vangt aan. Nog zeventien uur en veertien minuten.

Tekst Marije Willems Video Anouk Eigenraam

Iedere avond om 19.01 uur vertrekt in de negentiende-eeuwse stationshal van Amsterdam de nachttrein naar Kopenhagen, Praag en Warschau. In Hannover worden de treinstellen naar Kopenhagen (de ‘Borealis’) afgekoppeld en in Berlijn splitst de trein naar Praag (de ‘Kopernikus’) af. Eind dit jaar wordt de nachttrein naar Amsterdam opgeheven. Vanaf half december vertrekken de nachttreinen alleen nog vanuit Duisburg of Keulen. De trein naar Kopenhagen wordt zelfs helemaal geschrapt.

De nachttrein verliest de slag om de reiziger met low-cost luchtvaartmaatschappijen. De vraag is in de afgelopen tien jaar met 30 procent gedaald, laat Deutsche Bahn (DB), de exploitant van de nachttreinen, weten. Omdat de treinen al jaren verlieslatend zijn, wil DB niet meer investeren in nieuw materieel.

De wielen razen met 120 kilometer per uur over de stalen rails. De conducteur vervolgt zijn weg langs de coupés, terwijl de wagons zachtjes op en neer deinen. De wandelgangen in het slaaprijtuig zijn nog geen meter breed. De blauwe bedden in de coupés zijn hard, het Poolse beddengoed helder wit. Veel ruimte om te bewegen is er niet. Zeker niet als je de coupé met zijn vieren of meer moet delen. „Als het vol is, is het een beetje Spartaans”, geeft Frits van den Berg (62) toe. „Maar het heeft wel wat.” Als ambtenaar van de gemeente Amsterdam is hij onderweg naar een conferentie in Warschau. Met de voeten omhoog leest hij een boek. Voorlopig is hij alleen in de vierpersoonscoupé van de tweede klas (kaartjes vanaf 69 euro). „Maar niet voor lang; de conducteur liet al weten dat er later vanavond mensen bij gaan komen.” Van den Berg vindt het heerlijk. Treinreizen. „Ik vlieg al genoeg. Als het even kan, dan reis ik met de trein. Ik heb het gevoel dat het me netto minder tijd kost. Het is zo makkelijk: rijden terwijl je slaapt. Doodzonde dat de trein gaat verdwijnen.”

„Als het vol is, is het een beetje Spartaans”

Buiten wordt het ondertussen steeds donkerder. Akkers, dorpjes, boerderijen trekken aan de trein voorbij. Af en toe een verlicht stationnetje. Het is 22.30 uur geweest als er honderden lichtjes opdoemen in de verte. Door de ramen aan de linkerkant is het verlichte ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I te zien, aan de oever van de Rijn. Met een karakteristiek gedreun rijdt de trein de stad binnen over de indrukwekkende Hohenzollernbrücke. Op de achtergrond de dominante torens van de Dom. Wanneer het station gepasseerd is, wordt het weer donker achter de treinraampjes. Pikdonker.

In de smalle wandelgangen maken mensen een praatje met elkaar. Wildvreemden. Verschillende nationaliteiten. Een andere taal. En nu samen op de trein.

Alweer illegalen opgepakt

Het volgende station is Wuppertal Hauptbahnhof. Piepend komt de trein tot stilstand. Even later loopt een groepje Afrikanen langs de treinraampjes, begeleid door de immigratiepolitie. „Alweer illegalen opgepakt”, zegt Hashem Jan (44), een Afghaanse vluchteling uit Nederland die het tafereel aanschouwt vanuit het gangpad. „Dat gebeurt wel vaker op deze trein”, vertelt Jan, die de nachttrein naar Kopenhagen iedere twee maanden pakt om daar vrienden op te zoeken. „In Emmerik werd eerder vanavond ook al een groepje Syriërs meegenomen door de politie.” In deze Duitse grensplaats controleert de Duitse douane de internationale treinen die vanuit Arnhem het land binnenkomen.

Een rijtuig verderop zit Anna van Hoogen (51) uit Delfzijl. Ze is onderweg naar haar Poolse moeder in Kutno, die een dag eerder is opgenomen in het ziekenhuis. De politie loopt juist voorbij haar raam, maar ze wordt er niet door afgeleid. „De nachttrein is een hele fijne manier van reizen. Het is veilig, netjes en rustig”, vertelt ze. Van Hoogen pakt de nachttrein zo’n vier keer per jaar. „Mijn moeder is in de leeftijd dat ze veel hulp nodig heeft.” Terwijl het fluitsignaal klinkt en de trein weer in beweging komt, denkt ze aan vroeger. „27 jaar geleden kwam mijn man met de nachttrein naar Polen om mijn familie voor de eerste keer te ontmoeten. En nu woon ik in Delfzijl en ben ik degene die af en toe naar Polen reist,” vertelt ze met een glimlach.

De trein boemelt verder langs Dortmund en Hamm, maar vrijwel niemand op de trein lijkt nog besef van plaats en tijd te hebben. Mensen hebben het alledaagse leven achter zich gelaten. In de eerste klas drinken Tomasj Chudlavsky en Jan Dvovak zelfgestookte calvados uit een heupflacon. De Tsjechische wetenschappers komen van een conferentie in Amsterdam en reizen terug naar Praag. Hun luxe coupés zijn niet ruim. „Maar we hebben wel een eigen douche. Dus als je wil?”, vragen ze – lachend, maar gemeend - aan een meisje in de deuropening.

„Dit is zo’n 20 euro aan wiet. In deze bak ligt ook nog voor 25 euro aan paddo’s.”

In de wagon met zespersoonscoupés, twee automatisch sluitende deuren verderop, zijn vier backpackers bij elkaar gaan zitten. Onder hen Sebastiaan, een 22-jarige Brusselaar. Hij interrailt naar Berlijn, waar hij rond half vijf vannacht aan zou moeten komen. „Ik ben speciaal via Amsterdam gereisd, zodat ik nog wat in kon slaan voor mijn reis.” Om te laten zien waar hij het over heeft, loopt hij naar het wc-hokje aan het eind van de gang. Uit de afvalbak vist hij een papierprop. Hij opent het papier en toont een plastic zakje. „Dit is zo’n 20 euro aan wiet. In deze bak ligt ook nog voor 25 euro aan paddo’s.” Je moet opletten bij de grensovergangen, zegt Sebastiaan, terwijl hij het papier terugvouwt. „Ik wil niet gepakt worden, dus daarom verstop ik dit spul hier.” Ondertussen wordt het steeds stiller in de wandelgangen. De reizigers worden in slaap gewiegd door de cadans van de trein.

„One hour to Warsaw”

De volgende ochtend zou ‘de trein’ wakker moeten worden in Polen. Maar het is toch echt de grote glazen stationshal van Berlijn Hauptbahnhof die te zien is vanuit het raampje. „Het spoorwegpersoneel staakt”, vertelt passagier Steffi Harks (30) in de wandelgang. „De staking was al aangekondigd en zou om 6.00 uur vanochtend ingaan. Ik hoopte dat we dan al de grens over zouden zijn, maar helaas.” Het duurt uiteindelijk nog tot 9.30 uur voordat de trein Berlijn uitrijdt. De vertraging is drie uur. „Nu missen we in Warschau onze aansluiting naar Krakau”, zegt Harks, die met haar vriend onderweg is naar de Tatra, een gebergte op de grens van Slowakije en Polen. „Maar ach, ik ben op vakantie, dus ik maak me niet druk. Je moet relaxt zijn op zo’n trein. Het is een avontuur.”

Deze ochtend komt het leven in de trein rustig op gang. Eén voor één wordt gebruik gemaakt van de toiletruimte om te wassen, de tanden te poetsen of te douchen. De conducteur maakt op verzoek koffie en thee. De eerste is gratis, vertelt hij aan een Poolse dame. Waar de één een meegebracht ontbijtje opeet in de coupé, gaat de ander op zoek naar het restauratierijtuig dat in Berlijn is aangekoppeld. Frankfurters, broodjes camembert, roerei, ‘Kruszaniec’ (Poolse kruimeltaart) en de geur van koffie. De zeven houten tafeltjes met witte kleedjes, zijn allemaal bezet. De bediening is in handen van Pavlov. Hij haalt de drankjes en maaltijden uit een kleine bar voorin de wagon. De doppio espresso, 11 zloty (2,65 euro), smaakt goed. Ook de yoghurt met granola en bosbessen en de boterhammen met camembert zijn de moeite waard - kosten van die laatste: slechts 5 zloty (1,20 euro).

Terug in de coupé. Het is 14.10 uur als de trein vertrekt uit Kutno, een stadje in het midden van Polen. De conducteur, die de slaapwagon al vanaf Amsterdam begeleid, tikt op de deur van de coupé en geeft de eerder ingenomen kaartjes terug. „One hour to Warsaw”, zegt hij met een Pools accent. En de deur zwaait weer dicht.


Tekst Marije Willems
Film & foto’s interactieve kaart Anouk Eigenraam
Met dank aan Wieland van Dijk
Muziek:

Train’s gone (et_) / CC BY-NC-SA 3.0
The Next Train (Derek Clegg) / CC BY-NC-SA 3.0