Arctic Sunrise weer op weg naar Amsterdam

Het actieschip Arctic Sunrise meert aan in thuishaven Amsterdam. Foto ANP/Remko de Waal

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise is vertrokken uit Rotterdam, waar de milieuorganisatie met het vaartuig had willen demonstreren tegen de aankomst van een olietanker van Gazprom. Dat meldt persbureau Novum.

De rechter stak gisteravond een stokje voor de actie. De activisten waren van plan om met de Arctic Sunrise te verhinderen dat de olietanker Michail Oeljanov zou aanmeren in de haven van Rotterdam, maar dat mocht niet van de rechter. Het schip is nu weer op weg naar zijn thuishaven in Amsterdam, laat een woordvoerder weten. Greenpeace gaat mogelijk nog in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

De rechter voerde drie redenen aan waarom Greenpeace het schip niet mag dwarsbomen. Ten eerste is er volgens haar al veel aandacht geweest voor de actie van Greenpeace tegen de winning van olie uit het noordpoolgebied. Bij een eerder olietransport, op 1 mei, kreeg Greenpeace namelijk publiciteit met een actie in de Rotterdamse haven.

Een tweede reden is dat die actie volgens de rechtbank niet vlekkeloos is verlopen. Zo waren er bootjes en zwemmers op plekken waar ze niet mochten zijn en moest de havenpolitie ingrijpen. Uiteindelijk zijn boetes uitgedeeld. De bevrachter leed schade doordat het lossen trager verliep dan gepland. Dat is voor de rechtbank reden om aan te nemen dat ook de nu geplande actie niet vlekkeloos verloopt.

De derde reden is dat Greenpeace, zoals gebruikelijk, niet wil aangeven wat voor acties tegen de tanker staan gepland. Hierdoor is voor de rechtbank niet in te schatten hoeveel hinder de bevrachter van de acties zal ondervinden. De rechtbank bepaalde daarom dat Greenpeace vanaf nu vier weken lang de tanker niet mag bekladden, beschadigen, belemmeren of hinderen bij de vaart, de toegang tot de haven, de lossing of het vertrek.

Greenpeace gebruikte de Arctic Sunrise vorig jaar ook bij een protest bij een boorplatform van Gazprom in de Barentszzee. De Russen enterden het schip toen en legden het aan de ketting in Moermansk. Pas in augustus keerde het schip met forse schade terug in Nederland.