Zweden erkent als eerste groot EU-land de staat Palestina

De nieuwe, centrum-linkse Zweedse regering gaat Palestina formeel erkennen als staat. Zweden is daarmee de eerste grote lidstaat van de Europese Unie die dat doet. Dat heeft premier Stefan Löfven vrijdag bekendgemaakt. „Het conflict tussen Israël en Palestina kan alleen worden verholpen met een tweestatenoplossing”, zei hij in zijn inaugurale rede in het parlement. Dit vereist „wederzijdse erkenning”, aldus de premier. „Daarom zal Zweden de staat Palestina erkennen.” Löfven zei er niet bij wanneer.

Zeker 112 andere landen erkennen Palestina al; de meeste EU-landen doen dit niet. De enige West-Europese landen die Palestina erkennen zijn Malta en Cyprus. Sommige Oost-Europese landen, zoals Hongarije, Polen en Slowakije, hebben Palestina erkend voordat ze toetraden tot de EU.

Nederland erkent Palestina niet als staat, maar kort na de Oslo-vredesakkoorden van 1993 is er wel een Nederlandse Vertegenwoordiging geopend voor de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. Daar werken acht Nederlanders en zes Palestijnen.

De aankondiging van Löfven is een belangrijke opsteker voor de recent gelanceerde Palestijnse campagne om internationale erkenning te krijgen nu het vredesoverleg is vastgelopen. De stap leidde tot kritiek van Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie, die vinden dat een Palestijnse staat alleen het resultaat kan zijn van onderhandelingen met Israël. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde Zweedse erkenning van een Palestijnse staat „prematuur”.

Bij de verkiezingen vorige maand in Zweden verloor de centrum-rechtse coalitie die acht jaar aan de macht was. De sociaal-democraten konden een regering vormen met andere linkse partijen. (AP, AFP, BBC)