Vestia moet Credit Suisse vergoeden

Britse rechter oordeelt dat corporatie verliezen moet vergoeden, ondanks speculatieve derivaten.

Woningcorporatie Vestia moet de bank Credit Suisse alsnog vergoeden voor grote verliezen op renteverzekeringen (derivaten). Dat heeft een Britse rechter gisteren besloten. Het bedrag moet nog worden bepaald in een aparte procedure, maar het zal zeker 70 miljoen euro zijn.

Vestia viel in 2012 bijna om door miljardenspeculatie met derivaten en kocht deze af bij internationale zakenbanken voor 2 miljard euro. Credit Suisse was de enige bank die niet meedeed met de deal. De bank eiste 83 miljoen euro, Vestia bood 59 miljoen.

De Britse rechter oordeelde wel dat de bank risicovolle derivaten met Vestia heeft afgesloten, die niet passend zijn voor een woningcorporatie. Vestia zegt dat het de uitspraak zal gebruiken om „individuele overeenkomsten met de andere banken kritisch tegen het licht te houden”. De corporatie is bezig met een onderzoek naar de transacties die banken zijn aangegaan met Vestia’s kasbeheerder Marcel de V. en zijn tussenpersoon Arjan G. die beiden van fraude worden verdacht.

Voor betaling van de 70 miljoen zal Vestia deels een beroep doen op noodsteun van andere corporaties.