UvA gaat toch mogelijke fraude psycholoog onderzoeken

Foto ANP / Koen van Weel

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat toch alle publicaties van hoogleraar sociale psychologie Jens Förster uit de periode 2007-2014 tegen het licht houden. Een statisticus zal de data in deze artikelen onderzoeken op onwaarschijnlijke patronen, bevestigt de UvA aan NRC Handelsblad.

In april dit jaar concludeerde het beroepsorgaan voor wetenschapsfraude LOWI dat in een artikel van Förster en co-auteur Markus Denzler (beiden Duitsers) onderzoeksgegevens waren gemanipuleerd. De UvA trok dit artikel daarna terug. Een UvA-commissie had eerder geoordeeld dat data in twee andere artikelen “praktisch onmogelijk” zijn en adviseerde een ‘Expression of concern’ te plaatsen in de betrokken tijdschriften.

Het College van Bestuur wilde eerst geen nader onderzoek. Dat gebeurt alsnog omdat sommige co-auteurs van Förster onzeker zijn over de “status” van hun artikelen. Förster is in juni vertrokken bij de UvA. Hij was niet bereikbaar voor commentaar. In een recent interview in Psychologie Heute houdt hij vol geen data te hebben vervalst.