Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Tukkers!

Youp

Rare week met die afpersbejaarde van de familie De Mol. Tenminste ik ga ervan uit dat het een dement solo-oudje is en geen geslepen criminele bende. Dat komt door dat idiote bakkersbezoek van deze gek. (De bakker in Blaricum heet trouwens Wassenaar, dus zal de slager daar wel Aerdenhout heten). Een gek die zelf taartjes bestelt voor zijn slachtoffer en dan ook nog eens een dreigbrief achterlaat. Hij moet familie van onze blonde minister van Defensie zijn. Wat had die afgelopen donderdag een hilarisch cabaretnummer over de F-16’s in Jordanië waar de Kamer niet om mocht lachen. Zelden iemand zichzelf zo hard bellend de oudejaarsconference in zien fietsen. Maar terug naar die enge afpersbejaarde, die ook wat baksteenbrieven achterliet in de buurt van Zeist. Ik denk dan onmiddellijk aan de verwarde man die bij die arme mevrouw Borst aanbelde en vroeg of zij het adres van Wim Kok wist. In die hoek moet Peter R. de Vries gaan zoeken.

Goed dat John niet betaald heeft en dat ook absoluut niet gaat doen. Dat is wel pech voor Henkie Krol, het integere Kamerlid dat zijn Eindhovense kringloopvilla probeert te verkopen. Deze week circuleerden er foto’s van deze gedateerde hut op internet en dat huis raakt-ie alleen kwijt aan zwaar verwarde bejaarden à la dat afpersoudje. Het is een stulpje waar de Zangeres Zonder Naam zich als een vis in het water had gevoeld. Mocht u zich afvragen wat Henkie met het geld van de nooit betaalde pensioenpremies voor zijn toenmalige werknemers heeft gedaan: die centen zitten in de gezellige lichtbruine bar, een huiscafeetje waar je aan ziet dat het in Eindhoven jaren terug qua gezelligheid zeer mistroostig was. En wilt u weten waar de twee ton achterovergedrukte subsidie van de Stichting Vrienden van de Gay Krant gebleven is? Dat geld zit in de erotische massagedouche en de knusse sauna voor zes personen. Een schrootjesruimte waarin zelfs legionellabacteriën niet willen vertoeven. En benieuwd wat krolse Henkie heeft gedaan met de winst die hij overhield na het systematisch naaien van de adverteerders in zijn homoglossy door te sjoemelen met de oplagecijfers? Die poen zit in een gezellige kapsalon. Een wat? Een kapsalon! Als ik de koper van deze troep was zou ik er onmiddellijk met een brullende monstertruck overheen walsen en daar iets geheel nieuws bouwen.

De hele week gaat die walgelijke truck uit Haaksbergen door mijn kop. De schokkende beelden die eerder op internet stonden dan dat de gewonden in het ziekenhuis lagen. Zag zelfs een filmpje dat met het mobieltje van een van de slachtoffers gemaakt moet zijn. Het is een keuze. Met wielen van anderhalve meter doorsnee over autowrakken walsen! Vermaak 2014. Als je in Haaksbergen je wc-raampje tien centimeter wilt verbreden moet je een maand of drie wachten op een bouwvergunning, terwijl de toestemming voor het spelen met deze krankzinnige moordmachine zo aan het loket was geregeld. De vergunning stond op een vodje papier. Samen met de barkruk op V8-motor plus de quad en het toilethuisje met straalmotor. Pretpark Nederland! Iedereen in dat Overijsselse dorp heeft dus zitten tukken. Tukkers dus. Wie verzint dit amusement? Ik zal niet zeggen dat we terug moeten naar het vooroorlogse zaklopen en sjoelbakken, maar een onsje minder kan toch wel?

Is het een idee om die monstertruck te gebruiken als we in Syrië en Irak toch op de grond gaan knokken tegen die middeleeuwse koppensnellers? In plaats van die te vroeg verkochte tanks. En dan laten we hem door Jeanientje Plasschaert persoonlijk besturen. Hoewel? Voor je het weet walst de schat over haar eigen manschappen heen. Of een robot achter de knuppel! Sowieso geen slecht idee om alle soldaten door robots te laten vervangen. Scheelt veel bloed en verdriet. En een robot als minister van Defensie? Daar gaan we niet op achteruit. Eentje die op het eind van een potje knokken roept: „We gaan nu terug naar de basis in Jordanië!” En dan gaan we gewoon naar huis. Dat heet: militair misleiden.

Of zullen we Jeanine rector van die middelbare school in Etten-Leur maken? De school die na overleg met de mutsige tutouders niet met de eindexamenleerlingen naar Parijs durft uit angst voor een terroristische aanslag in de metro. Waarheen dan wel? Haaksbergen?