Qapla’: waarom het zo belangrijk is om Dothraki of Klingon te spreken

Ooit gehoord van constructed languages? Dothraki uit Game of Thrones is zo’n ‘conlang’. En het Klingon uit Star Trek ook. Wat blijkt: die verzonnen talen duiken tegenwoordig steeds vaker op. Het blijft raar. Zit je als kijker voor een film over verre reizen door de ruimte, blijken al die aliens vloeiend Engels te spreken. Ongeacht

Still uit Game of Thrones

Ooit gehoord van constructed languages? Dothraki uit Game of Thrones is zo’n ‘conlang’. En het Klingon uit Star Trek ook. Wat blijkt: die verzonnen talen duiken tegenwoordig steeds vaker op.

Het blijft raar. Zit je als kijker voor een film over verre reizen door de ruimte, blijken al die aliens vloeiend Engels te spreken. Ongeacht de planeet waar ze vandaan komen (Wookies en Ewoks uitgezonderd). Hetzelfde met het fantasygenre: ook daar lijken wonderlijke volkeren en wezens in de Tweede Fase verplicht Engels te hebben gehad.

Daar zit een probleem: de kijker wordt weliswaar meegenomen langs de meest exotische oorden en volkeren, maar om echt in zo’n andere wereld gezogen te worden is ook een andere taal nodig.

Klingon was de eerste conlang die op tv bekendheid vergaarde. De taal werd op de set van Star Trek ter plekke bedacht door James Doohan (die in zijn rol als Scotty overigens door een Engelse uitspraak beroemd is geworden). De ietwat oncharmante Klingon-keelklanken werden door een linguïst verder uitgebouwd tot een heuse taal. Er zijn nu zelfs cursussen voor:

Tegenwoordig worden conlangs steeds meer gebruikt; denk aan het blauwe volk in Avatar. Het beste voorbeeld is echter Game of Thrones. Dothraki, de taal van het gelijknamige ruige paardenvolk kent een eigen grammatica. De bedenker van die taal hield eerder nog een Ted-talk:

Over het belang van conlangs en de recente interesse in geconstrueerde talen, heeft Wired deze podcast gemaakt . De directeur van het Klingon Language Institute (!) duikt op.