Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Koningshuis

Hoeveel euro kost het koningshuis de Nederlander?

Het koningshuis ‘kost’ dit jaar ten minste honderdtien miljoen euro, ongeveer 6,5 euro per Nederlander. Dit is een ruwe schatting. De verantwoording van de uitgaven voor de monarchie is uiterst gebrekkig. De kosten zijn over minstens zes ministeries verspreid. De eerste verzameling kostenposten ter waarde van 40 miljoen euro, staat in de begroting van de Koning, die het ministerie van Algemene Zaken jaarlijks presenteert. Daarin zitten de persoonlijke toelages (zie overzicht) voor koning, koningin en prinses Beatrix, opgeteld ongeveer 1,6 miljoen euro. Daar komt nog eens bijna 6 miljoen bij aan vergoedingen voor het eigen personeel. De overige 33 miljoen euro gaan naar ondersteunende diensten, zoals de Dienst Koninklijk Huis.

De tweede grote kostenpost is beveiliging en bewaking, betaald door de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Defensie. Kosten: onbekend. Eerder circuleerde hierover bij Financiën een bedrag van 40 miljoen euro.

Het departement van Wonen draagt de kosten voor de drie paleizen die de Oranjes van het Rijk mogen gebruiken (naast Huis ten Bosch en Noordeinde, het Paleis op de Dam). Er gaat daar vijftien miljoen op aan jaarlijks onderhoud. Dit jaar komt er nog zo’n vijftien miljoen bij aan verbouwingen (eenderde van het driejarig programma ter waarde van 47 miljoen euro) .

Bovenop het totaal van 110 miljoen euro (2x40 + 2x15) komen nog twee kleinere uitgaven: twee miljoen euro voor staatsbezoeken (Buitenlandse Zaken betaalt) , en een onbekend bedrag bij Infrastructuur en Milieu voor de ‘vluchtcoördinator’. Deze regelt vliegreizen van de koning en zijn familie.