Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Coalitie op kop bij verkiezingen Letland; Russische minderheid in oppositie

De eerste exitpolls van de verkiezingen in Letland wijzen op een comfortabele voorsprong van de huidige centrumrechts coalitie. De verkiezingen werden gedomineerd door het optreden van Rusland in Oekraïne; net als dat land heeft Letland een omvangrijke Russische minderheid.

De stembusgang in Riga.
De stembusgang in Riga. Foto ANP/EPA/Valda Kalnina

De exitpolls van de verkiezingen in Letland wijzen op een comfortabele voorsprong van de huidige centrumrechts coalitie. De verkiezingen werden gedomineerd door het optreden van Rusland in Oekraïne; net als dat land heeft Letland een omvangrijke Russische minderheid.

Dat meldt AFP. De leidende partij in de coalitie, de Eenheidspartij, krijgt 25 zetels. De coalitiegenoten Nationale Alliantie en de Groenen zijn beide goed voor negentien zetels, waardoor er een ruime meerderheid is voor de voortzetting van de huidige coalitie. Het Harmoniecentrum, de belangrijkste oppositiepartij die opkomst voor de belangen van de Russen, blijft steken op 23 zetels.

De verkiezingen in Letland werden gedomineerd door de betrekkingen met Rusland. De crisis in Oekraïne waarbij Russischtalige minderheden steun kregen vanuit Rusland om zich af te scheiden, heeft de vrees doen ontstaan dat een dergelijke scenario ook in Letland mogelijk is. 30 procent van de bevolking is namelijk Russisch.

De laatste tijd neemt het aantal meldingen van schendingen van het luchtruim van Baltische en Scandinavische door Russische vliegtuigen toe. Daarnaast is eerder een Estse inlichtingenofficier bij de grens met Rusland gevangengenomen. Ook sprak het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken eerder van:

“Grootschalige schendingen van de rechten van de Russisch-sprekende bevolking in de Baltische staten.”

De huidige coalitie heeft plannen om het gebruik van het Russisch op scholen terug te dringen. Door de uitslag van vandaag kan de coalitie dit doorzetten.

Correspondent Roeland Termote schreef gisteren in NRC Handelsblad over de verkiezingen en kwestie rondom de Russische minderheid: ‘Russische taal is lont in Lets kruidvat’ (€)