35 doden bij luchtaanvallen van coalitie tegen IS in Syrië

Turkse eenheden kijken naar de gevechten rondom Kobani, de stad nabij de grens met Turkije waar al dagen stevig om wordt gevochten.
Turkse eenheden kijken naar de gevechten rondom Kobani, de stad nabij de grens met Turkije waar al dagen stevig om wordt gevochten. Foto ANP/EPA/Sedat Suna

Bij luchtaanvallen van de VS en een aantal Arabische landen op Islamitische Staat in Syrië, zijn 35 strijders van de jihadistische beweging omgekomen. De aanvallen werden uitgevoerd in het noorden van het land, nabij de grens met Turkije.

Dat meldt AFP op gezag van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens het Observatorium vielen er dertig doden bij aanvallen in Shadadi, waarbij voornamelijk olieraffinaderijen het doelwit waren.

Kobani zeer belangrijk

Daarnaast zijn bij aanvallen op IS-strijders rondom Kobani vijf leden van de beweging gedood. Die stad geldt als zeer belangrijk: Kobani ligt namelijk vlak bij de grens met Turkije. Ondanks eerdere luchtaanvallen is IS de stad tot op een paar kilometer genaderd. Gisteren werden nog zware gevechten gemeld tussen IS-strijders en lokale Koerdische milities.

Als Kobani in handen valt van de jihadisten, raakt daarmee ook een deel van de grens tussen Syrië en Turkije onder controle van IS. Eerder vluchten vanuit Kobani meer dan 100.000 mensen naar de grens met Turkije. De opmars van IS in het gebied is één de redenen dat Turkije afgelopen week instemde met militaire acties in Syrië tegen de jihadisten.

Aan het nut van de luchtaanvallen tegen IS wordt door sommige experts getwijfeld. In NRC Handelsblad staat vandaag een interview met een voormalig CIA-analist over de zin en onzin van luchtaanvallen: ‘Wat gaan F-16’s eigenlijk in Irak bombarderen?’ (€)