In beeld

Slingeren met kippen: voorbereidingen op Jom Kippoer

Dit weekend is de joodse feestdag Jom Kippoer, ofwel Grote Verzoendag. Het is één van de heiligste dagen in het jodendom. De feestdag voert niet terug naar een specifieke historische gebeurtenis. Oorspronkelijk was dit wel de enige dag in het jaar dat de hogepriester de meest heilige plek in de joodse tempel betrad. Tegenwoordig is Jom Kippoer een officiële vrije dag. Veel mensen in Israël, ook het seculiere deel van de bevolking, bezoeken dan de synagoge. Het belangrijkste onderdeel is de spijtbetuiging voor alle zonden die in het afgelopen jaar begaan zijn. Ook wordt er gedurende één dag gevast. De feestdag is sinds 1973 gekoppeld aan de Jom Kippoer-oorlog: Egyptische en Syrische troepen vielen in 1973 Israël binnen op Grote Verzoendag.
Een ultra-orthodoxe jood houdt een kip boven zijn hoofd terwijl hij religieuze teksten spreekt. De zonden worden spreekwoordelijk overgedragen aan de kip. Het traditionele ritueel dat Kapparot heet is een voorbereiding op Jom Kippoer, de kip wordt daarna geschonken aan de liefdadigheid.
Reuters / Ronen Zvulun
Ultra-orthodoxe joodse kinderen helpen met het verkopen van kippen in de wijk Mea Shearim in Jeruzalem.
AFP / Menahem Kahana
De Klaagmuur in Jeruzalem.
Reuters / Baz Ratner
Ultra-orthodoxe vrouwen en kinderen tijdens een ceremonie waarbij nieuwe rollen van de Tora in gebruik worden genomen.
AFP / Menahem Kahana
Ultra-orthodoxe joodse kinderen kijken toe terwijl kippen worden geslacht.
AFP / Menahem Kahana
Een ultra-orthodoxe jood neemt foto's bij de rivier Hayarkon vlakbij de stad Ramat Gan.
AP / Ariel Schalit
Een ultra-orthodoxe Joods echtpaar voert het traditionele ritueel Kaparot uit in de wijk Mea Sharim in Jeruzalem waarbij een kip boven het hoofd wordt gehouden terwijl gebeden worden uitgesproken.
AFP / Menahem Kahana
AP / Oded Balilty
Ultra-orthodoxe joden bidden bij de rivier Ayarkon in de stad Ramat Gan.
AFP / Jack Guez
Een ultra-orthodoxe jood bij de Klaagmuur neemt deel aan Selichot, de gebeden waarin wordt gevraagd om vergeving van de zonden.
Reuters / Baz Ratner
Reuters / Baz Ratner
Ultra-orthodoxe joden van de Hassidim in Herzeliya.
AP / Oded Balilty