Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

OM verdenkt Haagse jihadisten van lidmaatschap terreurorganisatie

Politie in de Haagse Schilderswijk doet afgelopen augustus invallen op verzoek van de Belgische autoriteiten. De adressen waren naar voren gekomen in een onderzoek naar een groep jihadisten.
Politie in de Haagse Schilderswijk doet afgelopen augustus invallen op verzoek van de Belgische autoriteiten. De adressen waren naar voren gekomen in een onderzoek naar een groep jihadisten. Foto ANP /

Het Openbaar Ministerie verdenkt vijf verdachten in het onderzoek naar teruggekeerde jihadisten van deelname aan een terreurorganisatie. Het gaat om vier mannen die nu nog vastzitten, en de 21-jarige man die afgelopen dinsdag is aangehouden en vandaag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Volgens het OM en de politie vormden de verdachten een samenwerkingsverband: ze ronselden mensen voor de gewapende strijd in Syrië, plaatsten opruiende teksten op sociale media en predikten op straat. Al deze activiteiten stonden volgens het OM in dienst van het plegen van terroristische misdrijven. Op dit moment zitten er in het onderzoek naar de jihadgangers zes mannen vast en zijn er in totaal elf personen aangehouden.

Op 3 november moeten de eerste drie verdachten in dit onderzoek voor de rechter verschijnen: een 20-jarige man uit Amsterdam, een 20-jarige vrouw uit Zoetermeer en een 23-jarige man uit Utrecht. Deze drie verdachten worden overigens niet verdacht van het lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Sinds 2012 zijn zeker 130 Nederlandse jihadstrijders naar Syrië afgereisd. Zo’n dertig van hen zijn weer terug.