Nederlandse F-16’s mogelijk dit weekend al in actie tegen de IS

Mogelijk dit weekend al komen Nederlandse F-16’s in actie in het kader van de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). Dat schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Een Nederlandse F-16 voor terugkeer naar Nederland na een laatste operationele vlucht boven Afghanistan.
Een Nederlandse F-16 voor terugkeer naar Nederland na een laatste operationele vlucht boven Afghanistan. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Mogelijk dit weekend al komen Nederlandse F-16’s in actie in het kader van de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). Dat schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanvankelijk zei premier Mark Rutte dat de toestellen, waarvan de laatste vijf vandaag zijn aangekomen in Jordanië, op z’n vroegst pas volgende week in actie zullen komen. Waarom dit proces nu wordt versneld, is onduidelijk.

De toestellen, zes in totaal, zullen in eerste instantie deelnemen aan de ondersteuning van de Iraakse en Koerdische grondtroepen. Nederland zal hierbij geen ondersteuning vanaf de grond leveren. Verder worden de F-16’s ook ingezet voor aanvallen op vaste doelwitten van de IS. De operaties worden aangestuurd vanuit Qatar.

Groot mandaat Tweede Kamer voor operaties

Gisteravond stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer in met het meedoen aan operaties, uitgevoerd door de internationale coalitie. Officieel hoeft het kabinet voor militair ingrijpen geen steun te hebben van het parlement, maar het is de Haagse gewoonte niet zonder een meerderheid ten strijde te trekken.

Naast Nederland en de Verenigde Staten doen ook landen als Frankrijk, Duitsland en sinds gisteravond ook Turkije mee aan de internationale missie.

Lees ook: Kamerdebat Irak. Dit is wat partijen vinden en waar je op moet letten