Jihad-aanhangers betrokken bij liefdadigheidsinstellingen voor Syrië

Syrische vluchtelingen bij de grens met Turkije.
Syrische vluchtelingen bij de grens met Turkije. Foto AP / Burhan Ozbilici

Jihad-aanhangers zijn betrokken bij drie islamitische liefdadigheidsinstellingen die geld ophalen voor slachtoffers in Syrië. Deze organisaties hebben in totaal minstens 200.000 euro opgehaald met inzamelingsacties. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Sinds het uitbreken van de Syriëoorlog in 2011 zijn diverse Nederlandse hulporganisaties opgericht die in moskeeën geld inzamelen. NRC onderzocht uitingen van deze fondsenwervers op sociale media. Vrijwilligers van de hulpstichtingen Babycare, World Wide Relief en Fukara geven blijk van jihadistische sympathieën. Zo nemen ze het op voor terreurnetwerk Al-Qaeda, schrijven ze dat er een islamitische staat moet komen of verheerlijken ze jihadstrijders. Jermaine W., die onlangs met zijn gezin op jihad ging naar Syrië, was actief voor de stichting Babycare.

Of de liefdadigheidsinstellingen hun donaties alleen aanwenden voor humanitaire doeleinden, is onbekend. Er is geen transparantie over wat er met het geld gebeurt. De organisaties beschikken niet over een keurmerk voor goede doelen en hebben geen jaarverslagen gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Ook op verzoek wilden of konden zij geen inzage geven in hun jaarverslag. Wel publiceren ze foto’s op hun websites van de geboden hulp in Syrië.

Nederlandse autoriteiten maken zich zorgen over de besteding van de ingezamelde hulpgelden. Een deel van de gelden komt mogelijk terecht bij niet-humanitaire doelen, laten bronnen weten.

In een reactie zeggen de hulporganisaties dat ze enkel geld geven aan humanitaire doelen en dat geen van hun medewerkers het jihadisme aanhangt.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het achtergrondverhaal ‘De radicale ideologie achter de humanitaire hulp voor Syrië’.