Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Hoe ik niet rijk werd van beleggen op mijn telefoon

Hip beleggen vanuit je broekzak. Met de nieuwe app BUX kan het. Bedacht door een Nederlandse start-up onder leiding van voormalig Binck Banck-bestuurder Nick Bortot moet mobile stock trading iedereen aan het beleggen krijgen. Maar is het wat? Ik probeerde het vorige week een paar dagen uit.

De opzet is simpel: BUX heeft een handjevol beursgenoteerde fondsen uitgekozen, waaronder Heineken, Facebook, Twitter en Alibaba. Kies er een paar uit, investeer en je bent aan het beleggen. In eerste instantie met virtueel geld - zogeheten ‘funBUX’ - maar je kunt ook overstappen naar echt geld, ‘seriousBUX’. Minimumbedrag: 50 euro.

Ik houd het bij nepgeld. Eigenwijs investeer ik 200 funBUX in Air France-KLM. Op de beurs gaat het minder met de luchtvaartmaatschappij, maar dat komt goed, besluit ik. Die staking lossen ze wel op, zodat het aandeel weer stijgt.

De rest van mijn 1.000 funBUX verspreid ik over Adidas, Shell en Philips. Plan van aanpak: niet te veel kopen en verkopen, mijn aandelenportefeuille tijd gunnen en af en toe de app checken.

Dinsdagochtend, uurtje na beursopening. De investeringen die ik gisteren deed, staan 9 procent in de min. Gaat lekker. Hoofdschuldige: een nog verder weggezakt Air France-KLM.

Aandelen?

Het team achter BUX bestaat uit zestien man. De lancering van de app noemt Bortot geslaagd:

“We zitten in een paar weken op 10.000 gebruikers in Nederland en 2.500 in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer 3 procent heeft een account waarmee ook met echt geld kan worden gespeeld.”

Woensdag. Conclusie tot nu toe: best leuk, maar mijn aanpak voelt wat suf voor een hippe beleg-app. Ik voel me, ondanks mijn gegoochel met aandelen, nog bepaald geen Warren Buffett. En trouwens, aandelen? Eigenlijk niet. Als BUX-belegger koop je geen daadwerkelijk belang in Adidas, Air France-KLM of Shell. De app werkt met derivaten.

In dit geval sluit je voor iedere ‘belegging’ een contract for difference (CFD) af met ayondo markets, het Brits-Duitse handelshuis waarmee BUX samenwerkt. Je zoekt een fonds uit, schat in of de koers omhoog of omlaag gaat en zet daar op in. Zo’n CFD volgt de beurskoers van het ‘gewone’ aandeel. Klopt je inschatting, dan verdien je eraan. Zit je ernaast, dan kost het je geld. BUX rekent voor iedere nieuwe investering transactiekosten: een klein percentage van die investering met een minimumbedrag van 0,35 eurocent.

Maak er een spelletje van

Vrijdag. AirFrance is verder gedaald en het nieuws verslaat mijn plan. “Neem verlies” staat er als ik het aandeel aantik. Nog een tik. “Better keep the day job”, adviseert de app me. Leuk.

Tijd voor een andere aanpak: actief handelen. Een paar uur later ben ik vijf funBUX rijker. Geen megawinst, maar het spelletje is meteen een stuk interessanter.

Nu beleg - of eigenlijk speculeer - ik met funBUX en loop ik geen risico. Dat geldt niet voor beleggers met seriousBUX. Daarmee kun je flink verliezen. En de CFD’s waar je via BUX in belegt, zijn niet risicoloos. Wel heeft de app een beveiliging ingebouwd: je kunt niet meer verliezen dan je hebt geïnvesteerd en als je meer dan 500 euro aan seriousBUX inlegt, dwingt de app je in meerdere fondsen te investeren.

Echt rijk word je er niet van, erkent oprichter Bortot.

“Het gaat om de magie van de beurs, de beleving.”

Zelf verdient hij naar eigen zeggen nog niet aan de app. “Pas als we tussen de 10.000 en 15.000 gebruikers hebben die allemaal 100 euro of meer aan echt geld beleggen, zijn we ongeveer uit de kosten.”

Of dat gaat lukken? BUX is niet de eerste mobiele beleg-app. Maar Bortot is ambitieus.

“We zijn van plan in de hele EU uit te breiden. Beleggen is namelijk gewoon ontzettend leuk, zeker als je er wat handiger in wordt.”