Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Biografie

En toen had Frans Kellendonk opeens twee biografen

Expositie over de in 1990 overleden Nederlandse schrijver Frans Kellendonk in het Letterkundig Museum in Den Haag.
Expositie over de in 1990 overleden Nederlandse schrijver Frans Kellendonk in het Letterkundig Museum in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte

Waar blijft toch die in 2006 aangekondigde biografie over schrijver Frans Kellendonk (1951-1990) van Parool-recensent Arie Storm? Het Frans Kellendonk Fonds is het zat. Ze schrijven die biografie zelf wel.

Behalve Storm gaat ook literatuurwetenschapper Jaap Goedegebuure een biografie over Kellendonk schrijven. Dat heeft Goedegebuure gisteren bevestigd. De biografie zal bij Querido verschijnen.

Storm wordt al sinds 2006 als dé biograaf van Kellendonk gezien. In dat jaar kwam hij voor het eerst met zijn voornemen naar buiten. Toen deze krant hem drieënhalf jaar terug naar de vorderingen van het boek vroeg, deelde Storm mee dat hij nog maximaal 2 jaar nodig had om het boek af te ronden:

“Maar pin me er niet op vast.”

Geringe vorderingen

Jaap Goedegebuure, die deel uitmaakt van het bestuur van het Frans Kellendonk Fonds, wil daar niet meer op wachten. Hij zegt dat er bij het Fonds kennis bestond over de geringe vorderingen van Storms project. Volgens Goedegebuure zou Maarten Asscher, de voorzitter van het Fonds, Storm af en toe gepolst hebben over de voortgang:

“Het bleek niet op te schieten. Ook bleek dat Storm geen poging had ondernomen om in contact te komen met familieleden van Kellendonk om aan informatie te komen. Ook is Storm tot op heden nog niet in het Kellendonk-archief van de Universiteit van Leiden gedoken. We zijn acht jaar verder sinds Storms aankondiging, er is nooit een voorpublicatie of iets van die aard van Storms hand verschenen. Je gaat je dan toch à la Gerard Reve afvragen: ‘dat boek van u, wordt dat nog wat?’”

Biografische roman

Arie Storm reageert laconiek op Goedegebuures plannen.

“Ik heb helemaal geen moeite met een tweede biografisch boek over Kellendonk. Ik heb nooit een klassieke biografie willen schrijven waarin het leven van Kellendonk van begin tot eind vervat is. Het moest en moet een biografisch boek worden dat door een romanschrijver, want zo zie ik mezelf op de eerste plaats, geschreven is.”

Storm zegt de archieven helemaal nooit in te hebben willen duiken, en ook in gesprekken met kennissen van Kellendonk had hij weinig trek.

“Al hebben zich de afgelopen acht jaar wel allerlei mensen bij me gemeld die hem gekend hebben. Een deel van hun verhalen neem ik wel mee in het boek.”

Want dat boek van Storm komt er.

“Begin volgend jaar hoop ik Het laatste testament van Frans Kellendonk uit te kunnen brengen.”

Druk van de ketel

Goedegebuure, die eerder een biografie van Hendrik Marsman schreef, hoopt zijn biografie “in 2018” af te ronden.

“Samen met Oek de Jong ben ik al anderhalf jaar bezig om de correspondentie van Kellendonk in een boek te vervatten. Daarmee heb ik veel meer zicht gekregen op zijn persoon en zijn oeuvre.”

Wellicht haalt Goedegebuures boek voor Storm de druk van de ketel:

“Mijn boek is altijd een hobbyproject geweest. Ik heb er ook nooit een cent subsidiegeld voor aangevraagd of gekregen. Als ik de laatste jaren in de gedaante van romanschrijver een zaaltje betrad, dook er altijd wel een oud heertje op dat bozig informeerde waar die biografie van Kellendonk nu bleef.”

In 2015 is het 25 jaar geleden dat Frans Kellendonk (1951-1990) overleed. Naast het door Goedegebuure en De Jong samengestelde brievenboek zal er een luisterboek van Mystiek lichaam verschijnen en een nieuwe editie van Kellendonks Verzameld werk. En Storms biografische boek natuurlijk.