WHO: Dodental door ebola stijgt naar 3.439

De ebola-epidemie in West-Afrika heeft tot nu toe aan 3.431 mensen het leven gekost. Er zijn zo’n 7.470 gevallen van de ziekte geconstateerd, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie vandaag bekendgemaakt.

Een hoopje beschermende kleding buiten een behandelcentrum voor ebola van de Wereldgezondheidsorganisatie in Monrovia, Liberia.
Een hoopje beschermende kleding buiten een behandelcentrum voor ebola van de Wereldgezondheidsorganisatie in Monrovia, Liberia. Foto AFP/Pascal Guyot

De ebola-epidemie in West-Afrika heeft tot nu toe aan 3.439 mensen het leven gekost. Er zijn zo’n 7.492 gevallen van de ziekte geconstateerd, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekendgemaakt.

Liberia is met 2.069 doden het zwaarst getroffen, gevolgd door Guinee (739 doden) en Sierra Leone (623) slachtoffers. In Nigeria overleden acht mensen aan het virus en zijn er twintig besmet. In Senegal is bij één persoon het virus vastgesteld en in de Verenigde Staten ook.

Besmette Amerikaan in Dallas

Het dodental door ebola steeg vorige week vrijdag boven de drieduizend. Het aantal mensen met het virus stond toen nog op 6.500.

In een ziekenhuis in het Amerikaanse Dallas is deze week een man opgenomen met ebola. Hij had naar verluidt op het vliegveld in Liberia aangegeven dat hij niet in contact was geweest met ebola-patiënten. Passagiers die uitreizen op vliegvelden in de getroffen landen horen uitvoerig te worden gescreend voordat ze het land uit mogen.

Een familie die in hetzelfde appartementencomplex woont als de besmette Amerikaan en contact met hem heeft gehad, staat sinds gisteren in Dallas onder bewaking van de Nationale Garde. In totaal wordt nu van vijftig contacten van de man dagelijks bijgehouden of ze symptomen van de ziekte hebben. Ongeveer tien mensen lopen een “groot risico”, meldt persbureau Reuters op gezag van de autoriteiten in Texas.

De huidige uitbraak van ebola is de ergste sinds de ziekte in 1976 werd ontdekt. Naar verwachting zal de epidemie volgend jaar nog niet voorbij zijn. De WHO waarschuwde vorige maand dat het aantal ebola-besmettingen snel zal toenemen - misschien wel tot de 20.000 - als er niet dringend maatregelen worden genomen. Het Pentagon liet vandaag weten bereid te zijn vierduizend troepen in te zetten om ebola te bestrijden.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat het dodental door ebola was gestegen tot 3.431. Dat werd later door persbureau Reuters gecorrigeerd en naar boven bijgesteld, naar 3.439.