IS onthoofdt Britse gijzelaar Alan Henning

Een foto, in september verstrekt door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, toont Henning als hulpverlener bij een vluchtelingenkamp op de Turks-Syrische grens.
Een foto, in september verstrekt door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, toont Henning als hulpverlener bij een vluchtelingenkamp op de Turks-Syrische grens. Foto AFP/Foreign and Commonwealth Office

De Britse gijzelaar Alan Henning is onthoofd. Op het internet circuleert een video waarop de executie door terreurgroep Islamitische Staat te zien zou zijn, meldt persbureau AP. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse overheid onderzoeken of de video echt is.

In de video zou ook worden gedreigd met de onthoofding van een andere gegijzelde, een Amerikaanse oud-militair. Dat schrijft onze correspondent in de Verenigde Staten, Guus Valk, op basis van berichtgeving van CNN.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk IS dreigt Peter Kassig te onthoofden, een Amerikaanse oud-militair die Syrische gewonden hielp. CNN sprak hem in 2012 http://t.co/iWtofyZBLK

Alan Henning was een paar weken geleden te zien aan het einde van een andere onthoofdingsvideo, waarin de Schotse hulpverlener David Haines werd vermoord.

Twitter avatar RamiAlLolah Rami(ط) #BreakingNews #ISIS threatens to execute another British citizen named Alan Henning. #Iraq #Syria #UK http://t.co/79MDmTA3lT

De met een Brits accent sprekende jihadist in die video waarschuwde de Britse premier Cameron voor de gevolgen van deelname aan de internationale strijd tegen IS:

“If you, Cameron, persist in fighting the Islamic State, then you, like your master Obama, will have the blood of your people on your hands.”

Als de video van vandaag authentiek blijkt, is Henning - volgens The Guardian een 47 jaar oude taxichauffeur uit de buurt van Manchester die liefdadigheidswerk deed aan de Turks-Syrische grens - de vierde westerling die door IS op deze brute wijze is vermoord. De Amerikaanse journalist James Foley was op 19 augustus het eerste slachtoffer. Een paar weken later volgden de onthoofding van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff en die van hulpverlener Haines.

Henning werd op 26 december vorig jaar ontvoerd. Zijn bijnaam was Gadget, of Gadge, vanwege zijn technische vaardigheden, schreef The Telegraph in een profiel. Hij had twee kinderen. Zijn vrouw riep IS eerder deze week nog op Henning vrij te laten. Veel islamitische geestelijken steunden haar en riepen IS eveneens op mededogen te hebben.

Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom Zelfs ideologen Al Qaeda spreken zich uit tegen onthoofdingen door #IS http://t.co/59alofOjrU

IS heeft een groot gebied in Syrië en Irak veroverd en daar een kalifaat uitgeroepen. Honderdduizenden mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen. Rond de Koerdische stad Kobani, in het noorden van Syrië vlak bij de grens met Turkije, werden vandaag hevige gevechten gemeld.

Een groot aantal landen in de regio en in het westen heeft een door de VS geleide coalitie gevormd om de opmars van IS met luchtaanvallen te stoppen. Aangezien in Syrië een volkenrechtelijk mandaat ontbreekt, doen veel landen alleen mee aan de bombardementen boven Irak, waar de regering om internationale steun heeft gevraagd.

De beul in de nieuwe video richt zich, net als in de eerdere videos, tot president Obama.

“Je bent begonnen met de luchtaanvallen op Syrië, die onze mensen blijven raken. Dus is het niet meer dan rechtvaardig dat wij de nekken van jullie mensen blijven raken.”

“Je vecht tegen mensen die meer houden van de dood dan van het leven.”