Ook Australië gaat IS bombarderen in Irak

Australische straaljagers arriveren op hun basis in het Midden-Oosten.
Australische straaljagers arriveren op hun basis in het Midden-Oosten. Foto AFP / Australische Defensie

Australië stuurt zes straaljagers naar het noorden van Irak om binnen enkele dagen doelen van de Islamitische Staat (IS) te bombarderen. De Australische premier Abbott zei tegen persbureau AP dat het land er rekening mee moet houden dat de missie “lang” kan gaan duren.

De straaljagers werden twee weken geleden al ter voorbereiding naar de Verenigde Arabische Emiraten gestuurd. Australië maakt deel uit van de internationale coalitie van landen die hebben afgesproken om IS gezamenlijk te bestrijden. Het land stuurt daarnaast ook tweehonderd militairen ter ondersteuning van Iraakse troepen en vierhonderd man luchtmachtpersoneel. Abbott waarschuwde dat de missie “eerder maanden dan weken” zal duren:

“Het is een gevechtsmissie, maar het is in essentie een humanitaire missie om de inwoners van Irak en uiteindelijk de bevolking van Australië te beschermen tegen de moordzucht van het IS-doodseskader. IS moet worden vernietigd zowel in Irak als daarbuiten. Dus het is in ons belang dat we meedoen aan deze missie.”

De premier zei niettemin ook dat het moeilijk zal worden om IS helemaal te ontmantelen:

“Als het zou lukken om IS als organisatie totaal onwerkbaar te maken, zou dat natuurlijk het mooist zijn. Maar het is heel erg lastig om een idee uit te roeien.”

Amerikaanse marinier vermist

Een Amerikaanse marinier die gisteren boven de Perzische Golf uit een vliegtuig sprong dat dreigde neer te storten, is “vermoedelijk vermist”, zo maakte de Amerikaanse marine bekend gisteravond. Zijn medepassagier is wel gered. Het derde lid van de crew, de piloot, kreeg het vliegtuig na de aanvankelijke problemen toch onder controle en landde veilig op een Amerikaans vliegdekschip.