Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Waar is-i? Thomas Pynchon krijgt cameo in verfilming eigen boek

Joaquin Phoenix als Doc Sportello in de verfilming van Pynchons Bleeding Edge

De notoire camera-ontduiker Thomas Pynchon, van wie al decennia geen foto meer is gemaakt, zal te zien zijn in de filmversie van zijn eigen roman Inherent Vice.

Dat schrijft onder andere de Britse krant The Independent.

De inmiddels 77-jarige Pynchon is al niet meer in het openbaar verschenen sinds de publicatie van zijn eerste roman V. in 1963. Het enige beeldmateriaal dat van hem voorhanden is, zijn foto’s uit zijn jeugd.

Inherent Vice wordt gezien als een toegankelijke roman uit het oeuvre van Pynchon, dat vorig jaar nog aangevuld werd met Bleeding Edge, over de beginjaren van het internet. In Inherent Vice speelt Joaquin Phoenix Doc Sportello, een privé-detective in het Californië van de jaren zeventig:

Regisseur Paul Thomas Anderson ontkende aanvankelijk nog de cameo van Pynchon. Het was acteur Josh Brolin die het nieuwtje naar buiten bracht. Volgens hem was bijna niemand op de set op de hoogte van Pynchons aanwezigheid:

“He came on as the kind of mercurial iconoclast he is. He stayed in the corner.”