Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

VS deporteerden in 2013 recordaantal migranten

De Verenigde Staten hebben vorig jaar 438,421 migranten uitgezet. Dat is een record: 20.000 uitzettingen meer dan in 2012 en 51.000 meer dan in 2011. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de federale overheid.

Obama heeft sinds 2009 ruim 2 miljoen mensen de VS laten uitzetten, blijkt uit de gegevens. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid worden steeds meer mensen direct aan de grens uitgezet, zonder tussenkomst van een rechter.

Dit komt doordat Obama in 2011 het accent heeft verlegd van het oppakken van mensen die al langer illegaal in de VS zijn, naar grenscontrole. Bovendien kampen de speciale rechtbanken die over uitzetting moeten beslissen, volgens een universiteitsonderzoek met een achterstand van 400.000 zaken. Een uitspraak kan jaren op zich laten wachten.

Een wet die de druk van deportaties op de bijna 12 miljoen illegalen in de VS moet verminderen, is in het Huis van Afgevaardigden blijven steken. Door de tussentijdse Congresverkiezingen in november blijven Obama en het Congres ver van het thema.

De cijfers laten ook de golf aan minderjarige migranten zien uit vooral El Salvador, Guatemala en Honduras die de VS deze zomer met duizenden tegelijk overspoelden. Onlangs kondigde het Witte Huis aan 4.000 kinderen als vluchteling te willen opnemen, maar het gaat daarbij om kinderen die nu nog in Midden-Amerika zijn en legale familieleden in de VS hebben.