Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Vertrouwelingen van Samsom vertrekken

Samsom met zijn vertrekkende woordvoerder Saar van Bueren.
Samsom met zijn vertrekkende woordvoerder Saar van Bueren. Foto ANP / Bart Maat

Een aantal naaste medewerkers van PvdA-leider Diederik Samsom vertrekt, een half jaar voor cruciale verkiezingen. Het gaat om zijn binnenste ring van intimi tijdens de verkiezingscampagne van 2012: ‘team-Samsom’.

Van de vier oorspronkelijke leden van ‘team-Samsom’ is er straks nog maar eentje over: Lianne Raap, de ‘dossiervreter’ van het stel die al sinds Wouter Bos opeenvolgende PvdA-leiders diende en de afgelopen anderhalf jaar voor vicepremier Lodewijk Asscher werkte. De andere drie vertrekken – of zijn inmiddels vertrokken.

Zware jaren

Saar van Bueren, Samsoms woordvoerder en belangrijkste sparring partner, zal binnenkort Den Haag verruilen voor Brussel: ze gaat werken in het kabinet van aanstaand eurocommissaris Frans Timmermans. Hayte de Jong, een andere medewerker die de laatste tijd functioneerde als liaision met het kabinet, vertrekt naar het bedrijfsleven. Al eerder dit jaar ging Simon den Haak, Samsoms politiek secretaris, weg om een eigen adviesbureau te beginnen.

Ze zeggen toe te zijn aan een nieuwe uitdaging, of voorlopig even een baan te ambiëren die niet dag en nacht hun inzet vereist. De afgelopen twee jaar zijn zwaar geweest voor Samsom en zijn naaste medewerkers: na de campagne van 2012 volgden onzekerheid over het kabinet-Rutte II, onrust in de fractie – onder meer over de strafbaarstelling van illegaliteit – en twee zware verkiezingsnederlagen.

Cruciale verkiezingen op komst

Samsom wil niet ingaan op vragen over het vertrek van zijn vertrouwelingen. De personele veranderingen betekenen in ieder geval dat de PvdA-leider de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2015 ingaat met een nieuwe club adviseurs. Die verkiezingen worden in Den Haag gezien als cruciaal: een derde PvdA-nederlaag op rij kan grote gevolgen hebben voor de positie van Samsom en het voortbestaan van het kabinet.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Samsom moet nieuw team smeden