Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Turks parlement neemt voorstel aan, troepen mogen naar Syrië en Irak

Een ruimte meerderheid van het Turkse parlement heeft voor een wetsvoorstel gestemd waarin de regering toestemming krijgt voor militaire operaties in Syrië en Irak. En ook buitenlandse troepen mogen nu gebruikmaken van Turks grondgebied.

Het Turkse parlement bij de stemming.
Het Turkse parlement bij de stemming. Foto AFP / Adem Altan

Het Turkse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waarin de regering toestemming krijgt voor militaire operaties in Syrië en Irak. Dat schrijft persbureau AFP. Het voorstel is aangenomen met 298 stemmen vóór en 98 tegen.

Ook buitenlandse troepen mogen nu gebruikmaken van Turks grondgebied in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Dat is van groot strategisch belang: NAVO-lid Turkije deelt een lange grens met zowel Syrië als Irak en is daardoor een geschikte uitvalsbasis voor andere landen.

Turkije was terughoudend

Het wetsvoorstel is opmerkelijk, schreef onze correspondent Marloes de Koning gisteren in NRC Handelsblad:

“De Turkse regering was tot nu toe terughoudend ten aanzien van militaire deelname. Turkije beloofde hoofdzakelijk humanitaire hulp. Dat kwam onder andere doordat IS 46 Turken gijzelde, maar ook doordat het regime van Bashar al-Assad als een grotere bedreiging van de stabiliteit in de regio wordt gezien dan IS.”

In de afgelopen twee weken is dat veranderd. De gegijzelden zijn vrij en IS rukt verder op aan de grens met Turkije. Dat heeft niet alleen gezorgd voor een nieuwe stroom vluchtelingen, maar ook voor internationale druk op Turkije om deel te nemen aan de militaire coalitie tegen de terreurgroep.

Lees ook: ‘Turkije doet ook militair mee aan de strijd tegen IS’. Abonnees lezen gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.