Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

‘The Bold’ is in Amsterdam, en de fans volgen elke stap

Een van de langst lopende soaps van de VS is deze week in Amsterdam. Met Ferry Doedens, bekend van GTST.

The Bold and The Beautiful maakt opnamen op de Dam in Amsterdam: vanaf links Darin Brooks, Ferry Doedens, Kelly Kruger en Kimberly Matula.
The Bold and The Beautiful maakt opnamen op de Dam in Amsterdam: vanaf links Darin Brooks, Ferry Doedens, Kelly Kruger en Kimberly Matula. Foto ANP

Na wat aandringen van het productieteam stoppen de werkmannen met boren. „Action!”, klinkt dinsdagochtend vroeg door een megafoon. Een taxi stopt op de Dam, vlak voor het monument. De Nederlandse acteur Ferry Doedens staat ernaast. Bold and the Beautiful- personages Wyatt, Liam, Hope en Ivy stappen uit. „So nice finally meeting you!” begroet Doedens zijn Amerikaanse collega’s.

Een deel van de cast van de in 130 landen uitgezonden en langlopende Amerikaanse soap The Bold and the Beautiful is deze week in Amsterdam. Onder grote belangstelling van Nederlandse fans, namen ze hier onder meer een aantal scenes op. Doedens, bekend van Goede Tijden Slechte Tijden (RTL 4), speelt de rol van de Nederlandse pr-agent van Forrester Creations. Het fictieve modehuis staat centraal in ‘The Bold’, naast het dagelijks leven van de families Forrester, Spencer en Logan. Doedens hoorde in de zomer dat hij een rol kreeg in de langlopende Amerikaanse soapserie. De vijf afleveringen waarin hij speelt, zijn pas in november volgend jaar op de Nederlandse tv. De serie op RTL8, nu het 27ste seizoen, loopt anderhalf jaar achter op de VS.

De opnames in Amsterdam zijn niet de enige activiteit van de Amerikaanse acteurs in Nederland. Zaterdag zijn er drie fanshows in Utrecht. Hier vertellen de acteurs hoe het er aan toe gaat achter de schermen, wordt de fans op de site van RTL ook ‘onthullende verhalen’ beloofd en kunnen ze de cast vragen stellen. Gusta Hoogeveen, Angelique de Vries en Wilmar Hovius zijn fan sinds de eerste aflevering in 1989. „We gaan naar alle drie de shows”, zegt De Vries op de Dam. „We zitten op de eerste rij.”

Via de organisatie wisten de vrouwen te achterhalen hoe laat de opnames dinsdag begonnen. De drie fans volgen nauwgezet alles wat op de set gebeurt. Hovius: „Het is een hele eer dat een Nederlander meedoet. Ferry past goed bij de anderen.”

Doedens vertelt dat hij best zenuwachtig is. „Het is spannender dan ik dacht. Niet perse het acteren, meer het Engels. Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan. Dit is te gek, natuurlijk. Maar zelf kijk ik nooit naar The Bold and the Beautiful. Het loopt hier ook ver achter op de Amerikaanse versie. Ik ga er dus helemaal blanco in, dat werkt het lekkerst.”

Achter de dranghekken staat Angelique de Vries te stralen. Waar ze zo op hoopte is gelukt: een foto met een van de acteurs, Ashleigh Brewer, die Ivy Forrester speelt. „Ivy en Wyatt zijn nieuwe personages, in Nederland zitten ze nog niet in de show. Maar omdat ik de Amerikaanse afleveringen ook volg, ken ik ze al. The Bold is een stuk van mijn leven.”

Ter bevestiging haalt ze haar visitekaartje uit haar portemonnee. Op de achtergrond prijkt een foto van de cast van ‘The Bold’.