Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Terugkijken: Het E-I-N-D-E van Lingo? Nou ja, in elk geval tot volgende zomer

Ping-ping-ping-ping-ping. Groen! Gaan we die geluiden nooit meer horen? Vanavond was Lingo, dat al vijfentwintig jaar op tv is, voor het laatst te zien. Voorlopig, tenminste. Kijk hier de uitzending terug.

Presentatrice Lucille Werner in het Lingo-decor.
Presentatrice Lucille Werner in het Lingo-decor. Foto ANP / Ade Johnson

“Lieve, lieve schat”, begint Lucille.
“Ja”, verzucht JP.
“De laatste.”
“Woorden schieten bijna tekort, hè.”
“Ik weet ook niet wat ik moet zeggen.”

Presentatoren Lucille en JP weten het niet. Wie wel? Hoe gaan de dagen eruitzien zonder Lingo? Het woordspelletje, dat al vijfentwintig jaar op tv is, was vandaag voor het laatst te zien. Tenminste, zo leek het.

Opvallend: geen feestjurk voor Lucille, geen versierde ballenbakken. De uitzending vanavond was gewoon lekker nuchter, met een ouderwetse Lingo-tas (waar trouwens niet iedereen even blij mee is), vier kandidaten en een veelkoppig publiek. Bijna net als anders.

Het doet denken aan die vele iconische Lingo-momenten, waarover je vroeger vertelde bij de koffieautomaat. Van kandidaat Laurens die woord ‘cumshot’ (uitgesproken als “kums hot”) uit het woordenboek had geleerd. Van Lucille die zich keurig aan de, eh, ‘afspraak’ met Robert Jensen hield. En van die vrienden die na de aflevering niet meer zo vriendelijk tegen elkaar waren.

Wat een nostalgie. Maar tegen het eind van de uitzending biedt Lucille hoop.

“We zijn strijdbaar. Het lijkt misschien wel de laatste keer, maar wie weet: ooit, ergens, dan zijn we er weer. Gewoon, met Lingo. Heel graag tot dan.”

Op Twitter is de presentatrice trouwens minder cryptisch.

Twitter avatar LucilleWerner Lucille Werner Dank voor zoveel brieven, mails, kaarten, reacties op laaste Lingo vanavond op NPO2. Maar… we zijn niet weg! In de zomer zijn we terug!

Kijk hier ook een van de eerste afleveringen (1996) terug. En meeraden, natuurlijk.