Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Tekenaar Bas van der Schot wint Inktspotprijs met PvdA-spotprent

De winnende strip van Bas van der Schot.
De winnende strip van Bas van der Schot.

Tekenaar Bas van der Schot heeft de Inktspotprijs 2014 gewonnen voor de beste politieke tekening van het jaar. De spotprent, waarop we een rode haan zien die geplukt wordt en uiteindelijk als boutje in de pan eindigt, heet Een korte geschiedenis van de PvdA.

De jury, onder voorzitterschap van dichter Bart Chabot, vond deze tekening van Van der Schot uit de Volkskrant van 2 april dit jaar de beste omdat hij “grote eenvoud combineert met grote betekenis”. De tekenaar zoomt volgens de jury niet alleen in op de val van huidige PvdA-leider, maar legt een verband met oud-partijleider Wim Kok die sprak over het afschudden van de ideologische veren.

Eervolle vermelding voor Oudshoorn

Van der Schot, die ook voor het Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad en Vrij Nederland tekende, won in 2002 ook al de prijs, met een spotprent over de LPF-fractie. Een eervolle vermelding kreeg tekenaar Floris Oudshoorn, met zijn stripje Wilders in de snackbar dat online werd gepubliceerd.

Het stripverhaal van Floris Oudshoorn.

Genomineerd waren de spotprenten Fred Teeven van Siegfried Woldhek (onder), Beving in Groningen van Berend Vonk, De participatiemaatschappij van Peter van Straaten, Spijt…spijt? van Stefan Verwey en 50 plus van Jos Collignon.

De jury koos uit 188 tekeningen van 36 tekenaars. In de jury zaten onder meer Marina de Vries (hoofdredacteur van Museumtijdschrift), Sigrid Sijthoff en stripjournalist Joost Pollmann, die voor de Volkskrant schrijft.

Fred Teeven van Siegfried Wolthek.