Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Kranten

Militairen aangeklaagd voor martelen in Irak

Vijf Spaanse militairen die in Irak hebben gediend, worden aangeklaagd voor marteling. Dat schreef de Spaanse krant El País gisteren. De vijf mannen moeten voor de krijgsraad verschijnen naar aanleiding van onderzoek van een amateurvideo die El País in maart 2013 online zette. In de video is te zien hoe drie militairen twee Iraakse gevangenen die op de grond liggen herhaaldelijk trappen. Andere militairen kijken toe en grijpen niet in. Het incident had plaats in 2004. De Spaanse militairen maakten deel uit van de internationale troepenmacht die in Irak was gestationeerd. Het Spaanse ministerie van Defensie wilde niet reageren op de berichten.