Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bijna veertien miljoen toeristen naar Nederland. En dat is een record

Toeristen in de Keukenhof.
Toeristen in de Keukenhof. Foto ANP / Sander Koning

Steeds meer buitenlanders komen naar Nederland. Het aantal toeristen en zakenlieden dat ons lang bezoekt stijgt naar 13,8 miljoen mensen, schrijft persbureau Novum. Een record.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) is dat 8 procent meer dan het jaar ervoor. De oorzaak van de stijging zou liggen in het aantal grote evenementen in Nederland. Denk aan de troonswisseling, of de de NSS-top. Daar kwam nog een mooi voorjaar bij.

Maar waar komen ze vandaan? Het antwoord: voornamelijk uit Europa (80 procent). Verwacht wordt dat 3,8 miljoen Duitsers ons land opzoeken, tegenover 1,8 miljoen Belgen. Ook zouden meer Aziaten naar Nederland komen.

Verder zou het aantal Russen dat ons land bezoekt met 7 procent afnemen. Mogelijk komt dit door de internationale spanningen tussen de Europese Unie en Rusland, vanwege het conflict in Oekraïne.