Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Mensenrechten

Ook Pippi, Tom en Jerry worden gekuist van racistische smetten

Jerry tapdanst met blackface.
Jerry tapdanst met blackface.

Niet alleen Nederland Zwartepietenland worstelt met als racistisch ervaren kindererfgoed, gisteren werd bekend dat in Zweden en in de VS de tv-series Pippi Langkous en Tom en Jerry worden gekuist.

De Amerikaanse online-videodienst van Amazon laat voortaan bij cartoonreeks Tom en Jerry (1940-1957) een waarschuwing zien, zo meldt de Daily Mail: „Tom en Jerry-tekenfilms kunnen etnische en racistische vooroordelen verbeelden die ooit gewoon waren in de Amerikaanse maatschappij.” De reeks over de eeuwige strijd tussen kat en muis bevat bijvoorbeeld een plat pratende Afro-Amerikaanse dienstmeid. Doorgaans zie je alleen haar stevige onderlijf.

De waarschuwing zorgt voor ophef in de VS; deskundigen wijzen erop dat je de geschiedenis niet moet wegpoetsen. Eerder lagen Tom en Jerry ook al onder vuur, wegens racisme, seksisme en verheerlijking van roken en geweld. Zo beschouwd moet Casanova Cat (1950) het dieptepunt heten. Om een aantrekkelijke witte poes te imponeren, rookt Tom een sigaar, blaast rook in Jerry’s gezicht, die daardoor een blackface krijgt. Tom laat hem vervolgens tapdansen op een gloeiende plaat.

In Zweden wordt de film- en tv-serie Pippi Langkous (1969-1970) gekuist, tot woede van veel kijkers. De publieke omroep SVT heeft twee ‘racistische’ fragmenten uit de reeks geknipt. In de ene maakt Pippi spleetogen, als karikatuur van een Chinees. In de ander noemt Pippi haar vader ‘Negerkoning in de Stille Zuidzee’. Daar heeft de omroep kortweg ‘koning’ van gemaakt.