Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Protest binnen grote FNV-bond zet historische fusie onder druk

De ondernemingsraad van FNV Bondgenoten is naar de rechtbank gestapt uit protest tegen de fusieplannen.

De beoogde fusie tussen grote FNV-bonden met de vakcentrale staat onder spanning. De ondernemingsraad van de grootste bond, FNV Bondgenoten (455.000 leden), is naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam gestapt wegens een conflict met de eigen directie over de procedure.

De congressen van de FNV-bonden Bondgenoten, Abvakabo, Bouw en Sport stemmen volgende week afzonderlijk over het samengaan met de vakcentrale. Het is het sluitstuk van een interne machtsstrijd die losbarstte na het pensioenakkoord in 2010 en die leidde tot het aftreden van FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

De ondernemingsraad van Bondgenoten gaf eerder dit jaar een negatief advies over de fusie. De raad is „vóór een ongedeelde FNV”, maar mist de „beloofde duidelijkheid” over de fusie en mist een „gedegen financiële risicoanalyse”, aldus een persbericht van vanochtend. Omdat de directie van Bondgenoten de congresmappen inmiddels heeft verstuurd, heeft zij volgens de ondernemingsraad al een besluit genomen over de fusie. Ook de Bondsraad van Bondgenoten is verdeeld over het samengaan.

De overkoepelende ondernemingsraad van de vier bonden, inclusief die van Bondgenoten, heeft eigen onderzoek laten doen naar de fusie. De fusie vormt geen gevaar voor de financiële continuïteit van de bonden, blijkt uit een bericht van deze ‘bijzondere ondernemingsraad’ van gisteren. Ook de gevolgen voor het personeel zijn „relatief beperkt”. In totaal moeten circa 120 van de in totaal 2.000 voltijdbanen bij de fusiebonden verdwijnen, de hoop is zonder gedwongen ontslagen. De vakbond voor de eigen medewerkers, FNV Personeel, heeft vanochtend positief geoordeeld over de fusie.

De fusie gaat alleen door als tweederde van het congres van iedere bond volgende week vóór stemt. Als een van de bonden niet akkoord gaat, is de hele fusie van de baan.