Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Pompoen met chiliyoghurt

Pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus. Weinig ruimte voor inleidend gebabbel deze week, want we koken uit Plenty more en zoals zijn fans wel weten zijn Ottolenghi’s recepten zelden bondig. En dan koos ik nog wel de kortste gerechten. Deze pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus noemt hij „misschien wel het eenvoudigste recept” van het boek. Evengoed lijkt het me geweldig.

Verhit de oven tot 220 graden. Snijd de pompoen over de lengte doormidden, verwijder de pitten en snijd de vrucht in 2 cm dikke parten van circa 7 cm lengte, laat de schil zitten. Hussel ze om met kaneel, 2 eetlepels olijfolie, ¾ theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Leg de stukken op de schilkant op twee bakplaten en rooster 35-40 minuten tot ze gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren. Laat afkoelen. Doe voor de kruidensaus de koriander, knoflook, overgebleven 4 eetlepels olie en een royale snuf zout in een blender, pureer alles tot een pasta en zet opzij. Schakel de oven terug naar 180 graden. Strooi de pompoenpitten op een bakplaat en rooster ze 6-8 minuten in de oven tot ze licht en krokant zijn. Laat afkoelen. Roer vlak voor het opdienen de yoghurt en de srirachasaus door elkaar. Leg de pompoenparten op een schaal, sprenkel de pikante yoghurt erover, gevolgd door de kruidenpuree. Bestrooi met de pompoenpitten en extra korianderblaadjes.