Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Overheidsfinanciën

‘Ordina fraudeerde met aanbestedingen overheid’

Tv-programma Zembla heeft interne bedrijfsinformatie Ordina.

ICT-bedrijf Ordina heeft tussen 2005 en 2010 gefraudeerd bij verschillende overheidsaanbestedingen. Ordina gebruikte vertrouwelijke informatie in de hoop aanbestedingen te winnen. Dit blijkt uit interne bedrijfscommunicatie van Ordina die in handen is van het tv-programma Zembla.

Onder anderen een ambtenaar van de gemeente Rotterdam speelde het bedrijf vertrouwelijke documenten toe. VU-hoogleraar Chris Jansen spreekt in Zembla, dat vanavond wordt uitgezonden, van een „tweede bouwfraude”.

Ordina (2.500 medewerkers) blijkt adviseurs op strategische posities bij de overheid te hebben. In de ICT-wereld worden ze „warm vlees” genoemd: ze hoeven niet veel te presteren maar ontvangen wel een vergoeding. „Heb je niet van mij, maar is wellicht handig”, mailde een consultant naar zijn werkgever, de commercieel directeur van Ordina. De consultant werd op dat moment ingehuurd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die een nieuw computersysteem wilde. In de lunchpauze verstuurde hij de informatie naar zijn privémail. ’s Avonds stuurde hij deze vanuit huis door naar Ordina.

Een andere ‘informant’ werkte bij het Openbaar Ministerie, dat strafdossiers wilde digitaliseren. Hij schreef in een mail aan de commercieel directeur van Ordina: „Voor jullie is het nu de kans om een goed contract af te sluiten. Korting geven is niet nodig. Let wel: er is geen concurrent!” Ordina probeerde te voorkomen dat de medewerker betrapt werd. De commercieel directeur gebood hem: „Deze mail verwijderen. Ook uit je send items.” Het OM onderzoekt de zaak.

In Rotterdam gaat het om een aanbesteding in 2009 van de gemeente voor een softwareproject ter waarde van enkele tientallen miljoenen. Vóór de aanbesteding speelde een ambtenaar van de inkoopafdeling een conceptbestek aan Ordina toe. Hij vroeg een wederdienst: „Ik zal zeker aan je denken, als je maar weet dat je later ook aan mij moet denken.” Die belofte leek de verkoper van Ordina waar te maken, toen de ambtenaar bij zijn bedrijf solliciteerde. „Hier de cv van N. Hij heeft gesolliciteerd. Om tactische redenen wil ik hem niet afwijzen.”

In een reactie laat Rotterdam aan deze krant weten een intern onderzoek te zijn gestart, dat nog zeker twee maanden duurt. De ambtenaar is „uit voorzorg” geschorst. Ordina zegt dat het bedrijf de aanbesteding niet heeft gewonnen. In een persbericht meldt het dat het de zaak nu laat uitzoeken door een advocatenkantoor.

Deze week liet het ministerie van Defensie al weten aangifte te doen tegen een reserveofficier, die in 2009 vanuit Uruzgan militair-vertrouwelijke informatie doorspeelde aan zijn werkgever, Ordina. In de mails vertelde hij aan zijn commercieel directeur welke systemen Defensie gebruikte. „Ik zie hierin kansen voor Ordina. Zien jullie het zitten om dit mee op te pakken?” Volgens Ordina was deze communicatie vooraf afgestemd met Defensie. „Daarnaast is er geen sprake geweest van een commercieel voordeel voor Ordina.”

Een parlementaire enquêtecommissie doet onderzoek naar softwareprojecten van de overheid die veel te duur uitvallen of mislukken. Ordina-topman Stépan Breedveld zei in mei bij de commissie dat er niet veel mis is bij ICT-bedrijven. „We kunnen niet praten over offertes, aanbiedingen, prijzen of wat dan ook. Er kan dus geen kennis uitgewisseld worden, dat mag ook niet.”