Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Ook Denemarken stuurt F-16’s naar Irak tegen IS

Ook Denemarken heeft een aantal F-16's toegezegd in de strijd tegen IS.
Ook Denemarken heeft een aantal F-16's toegezegd in de strijd tegen IS. Foto ANP/EPA/Pantelis Saitas

Het Deense parlement heeft vanochtend ingestemd met een militaire bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat in Irak. Het land stuurt zeven F-16’s naar het gebied.

Denemarken voegt zich zo bij de Verenigde Staten, Frankrijk, België en Nederland, die eerder al een militaire bijdrage hadden toegezegd.

De Deense F-16’s zullen worden gestationeerd in Koeweit. In totaal gaat er 140 man aan personeel mee. Ook gaat Denemarken een trainingsmissie opzetten in Irak, waarbij 120 trainers naar het land worden gestuurd. Zij zullen zowel Iraakse als Koerdische soldaten gaan opleiden.

Daarmee lijkt de Deense missie erg veel op die van Nederland, waarbij zowel straaljagers als trainers zullen worden ingezet tegen Islamitische Staat. En net als met Nederland duurt ook de Deense missie hooguit één jaar. De F-16’s zullen niet worden ingezet in Syrië.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de Nederlandse bijdrage in Irak. Lees hier de voorbeschouwing: ‘Kamerdebat Irak. Dit is wat partijen vinden en waar je op moet letten’