Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Hoe ziet een sms eruit?

Dus je bent regisseur en je hoofdrolspeler krijgt een sms. Hoe breng je dat in beeld? Sinds het tekstbericht rolletjes in films krijgt, hebben regisseurs met dat probleem geworsteld. Het YouTube-kanaal Every Frame A Painting onderzoekt hoe het lezen van berichten op schermen in films en series wordt weergegeven. Andere video’s op dit kanaal verdiepen zich in cinematografische onderwerpen als de stilte, het kijken in de camera of het lange ononderbroken shot.

De meest luie oplossing voor de sms, e-mail, Whatsapp of tweet is dat de acteurs ze voorlezen, like idiots, aldus de commentaarstem in deze video. Het alternatief is, de kijker te laten meelezen. Maar daarvoor moet je obligaat knippen van shot naar tegenshot, terwijl de kijker tijd nodig heeft voor het lezen.

De laatste jaren zijn er creatieve oplossingen gevonden die lijken op ondertiteling. Daar zijn slimme vormen en plekken voor gevonden zoals tekstballonnen, die zelfs met apparaat of acteur kunnen meebewegen. Every Frame A Painting strooit met fraaie voorbeelden en stelt vast dat deze trucs shots en dus geld besparen, en het tempo bevorderen. En verklaart zich een fan van films waar alle actie bestaat uit berichten op een scherm.