Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Nigeria vindt ‘tegengif’ en is nu bijna ebolavrij

Terwijl ebola almaar uitdijt in de kleine West-Afrikaanse landen, is de epidemie in het grote Nigeria onder controle.

Nigeria is vermoedelijk binnenkort ebolavrij. In Liberia, Guinee en Sierra Leone, waar eerst laks werd gereageerd bij het uitbreken van de epidemie begin dit jaar, komt na het openen van hoofdkantoren door de VN en de VS de bestrijding nu op grote schaal op gang. Er zijn bij deze uitbraak 3,338 mensen overleden, 7,178 mensen zijn geïnfecteerd.

„Voor degenen die de situatie hopeloos noemen, is dit het tegengif: ebola valt onder controle te krijgen”, zei Thomas Frieden van het Amerikaanse Centre for Disease Control and prevention gisteren tegen The New York Times over het succes in Nigeria, met ruim 170 miljoen inwoners de volkrijkste natie van Afrika. Alleen al in Lagos wonen tussen de 15 en 20 miljoen mensen. Liberia heeft 4,2 miljoen inwoners, Sierra Leone 6 miljoen.

In Liberia, Sierra Leone en Guinee werd de op het platteland uitgebroken epidemie lange tijd niet serieus genomen. Bovendien hebben deze landen rudimentaire gezondheidsstructuren na de vernietigende burgeroorlogen van ruim tien jaar geleden. In Nigeria werd het eerste geval eind juli geconstateerd nadat op de luchthaven van Lagos een besmette patiënt uit Liberia was gearriveerd. Weliswaar duurde het een paar dagen voordat de diagnose werd gesteld, maar daarna kwamen de autoriteiten rap in actie.

Onyebuchi Chukwu, de Nigeriaanse minister van Gezondheidszorg, verstrekte steeds de laatste gegevens en op radio en tv gingen voorlichtingscampagnes van start. Nigerianen begroetten elkaar door bijvoorbeeld dijen tegen elkaar te ketsen in plaats van handen te schudden en stopten met het eten van vlees uit de bush.

Hoewel Nigeria evenmin beschikt over een sterke gezondheidssector, heeft het wel speciale klinieken voor polio die meteen werden ingezet voor de ebolapatiënten. Van de negentien geïnfecteerden gingen er acht dood. Er zijn geen nieuwe gevallen en waarschijnlijk kan Nigeria over twee weken ebolavrij worden verklaard.

De drie zwaarst getroffen landen in West-Afrika worden volgens een rapport van de Internationale Crisisgroep bedreigd „door chaos en, potentieel, ineenstorting”. Vooral Liberia is er slecht aan toe. Het land heeft slechts 51 artsen en 978 verpleegkundigen en vroedvrouwen. Gezondheidscentra behandelen nog slechts ebolapatiënten en vermoedelijk sterven er daarom dagelijks tientallen mensen aan andere ziektes. De eerste Amerikaanse soldaten arriveerden deze week in hoofdstad Monrovia om zeventien veldziekenhuizen te bouwen. Frankrijk levert een veldhospitaal aan Guinee, het Verenig Koninkrijk zevenhonderd bedden aan Sierra Leone.

Samura Kamara, minister van Buitenlandse Zaken van Sierra Leone, zei deze week dat de epidemie pas onder controle is als er meer bedden zijn dan ebolagevallen. Zover is het nog lang niet, waarschuwen hulpverleners. In de Ghanese hoofdstad Accra openden maandag de VN hun crisiscentrum. Anthony Banbury, hoofd van de VN operatie, stelde als doel dat de komende twee maanden 70 procent van de geïnfecteerden wordt behandeld.