Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ministerie van Defensie houdt opruiming: 2.500 bodybags te koop

Schermafbeelding BVA

Tussen alle auto’s, sieraden en meubels heeft online veilinghuis BVA vandaag iets aparts in de verkoop: 2.500 bodybags. Het ministerie van Financiën doet het materiaal van Defensie via het veilinghuis in de verkoop. Waren ze over?

De verkoop is vanmiddag om 13:00 uur begonnen en duurt tot en met 6 oktober. De openingsprijs voor alle kavels, ze zijn verdeeld over tachtig pallets, ligt op vierduizend euro. En dat is inclusief twee paar wegwerphandschoenen en twee plastic zakken zo valt te lezen op een van de maar liefst 32 foto’s die van de zakken en de pallets gemaakt zijn.

De advertentie was na berichtgeving in de media vanmorgen even korte tijd offline, maar is inmiddels weer gewoon online. De verkoop gaat gewoon door, bevestigt commercieel directeur van BVA Rob Meijer.

Volgens de directeur is het de eerste keer dat er ‘transportzakken voor gesneuvelden’ worden geveild. Het veilinghuis verkoopt wel vaker ‘niet-strategische’ spullen die over zijn van missies, vertelt hij, zoals veldflessen, parachutes en fitnessmateriaal. Onlangs nog werden er vliegeniershelmen verkocht.

Alles goed en wel, maar lijkzakken? Dat is wel een beetje een lugubere aankoop. Welke partijen zouden hierin geïnteresseerd kunnen zijn? Meijer: “Hulporganisaties bijvoorbeeld.”

En andere overheden of landen?

“Dat denk ik niet. Landen hebben toch eerder spullen in grotere aantallen nodig. Doorgaans verkavelen wij objecten zodat we ze apart kunnen verkopen. Dan kan het namelijk ook interessant voor particulieren zijn en brengt het meer op. Alleen deze transportzakken verkopen we wel in een keer omdat de waarde per stuk natuurlijk te laag is om die apart te gaan factureren. Het omslagpunt ligt rond de vijftig euro.”

Financiën: transparant om te verkopen

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën spreekt in De Telegraaf van een ethische afweging die moet worden gemaakt:

“Want het gaat om lijkzakken die door de belastingbetaler zijn bekostigd. Ook daarvoor moeten we verantwoording afleggen. Dus als er weer geld terugvloeit naar de schatkist is dat mooi.”

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dit tegenover nrc.nl:

“Natuurlijk spelen ethische aspecten mee. We hadden er ook voor kunnen kiezen dit te schenken aan organisaties die dit soort goederen kunnen gebruiken. Alleen het lastige is: aan wie schenk je het dan en waarom wel aan de een, en niet aan de ander. Daarom vonden we het eerlijker en transparanter om het zo te doen. Overigens is het natuurlijk niet gezegd dat de zakken worden gebruikt voor het doel waarvoor ze bestemd zijn, dat is aan de koper.”

Het is de eerste keer dat het materiaal overtollig is, voor zover de woordvoerder weet. Ze wijst erop dat het ministerie overigens ook wel eens lijkkisten in de verkoop heeft gedaan. Maar op de vraag waarom en hoe het kan dat het materiaal overtollig is, daarop moet het ministerie het antwoord schuldig blijven en verwijst naar Defensie. Maar de woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt desgevraagd dat Financien de woordvoering in deze doet.