Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Mexicaanse politie arresteert baas van drugskartel

Foto ANP/EPA/STR

De Mexicaanse autoriteiten hebben na een onderzoek van elf maanden Hector Beltran Leyva gearresteerd. De 49-jarige Mexicaan wordt ervan verdacht aan het hoofd staan van het Beltran Leyva-drugskartel.

Hector zou sinds 2009 het kartel leiden, nadat zijn broer Arturo in 2009 door Mexicaanse soldaten was gedood. Hij is gisteren aangehouden in een visrestaurant in de toeristenplek San Miguel de Allende. Daarbij zijn volgens een woordvoerder van de autoriteiten geen schoten gelost.

Hector deed zich tot aan zijn aanhouding voor als een handelaar in kunst en onroerend goed. Naast de vermoedelijke drugsbaas is nog een andere man aangehouden die ervan wordt verdacht de financiën van het kartel te regelen.

VS: vijf miljoen dollar voor info over Hector

Het Beltran Leyva-kartel was tot 2008 onderdeel van het grotere Sinaloa-kartel. De organisatie was betrokken bij het smokkelen van drugs zoals cocaïne en amfetamine naar de Verenigde Staten, alsmede de import van vuurwapens. Vooral in Centraal-Mexico was de groepering zeer actief.

Volgens experts heeft de organisatie een belangrijke rol gespeeld in de escalatie van het drugsgeweld in Mexico waarbij de afgelopen paar jaar duizenden mensen zijn omgekomen. Zo zou de zeer wrede werkwijze van het Beltran Leyva-kartel zijn overgenomen door talloze andere kartels, zoals de beruchte Zetas.

Voor informatie die zou leiden tot de aanhouding van Hector hadden de VS vijf miljoen dollar uitgeloofd. Het is nog onbekend of dat bedrag ook uitgekeerd gaat worden. De Mexicaanse autoriteiten boden een bedrag van 3,7 miljoen dollar.

De aanhouding van Beltran is de nieuwste in een reeks arrestaties. Eerder dit jaar werd Joaquin Guzman (‘El Chapo’ of De Kleine) gearresteerd, die aan het hoofd stond van het Sinaloa-kartel.