Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Koningskinderen Leo & Lena als twee verwende pubers

Zij ligt op een roze trampoline tussen de roze kledingstukken. Hij zit op de rugleuning van een blauwe bank tussen de blauwe speelgoedtractors en tokkelt op zijn gitaar. Hij legt uit dat verveling de dood betekent en dat hij vrij wil zijn. Zij kermt over liefde en romantiek. Zijn vriend loopt rond in een superheldenopblaaspak. Haar vriendin vindt romantiek tijdverspilling.

Schrijver Jibbe Willems bewerkte Georg Büchners satirische komedie Leonce en Lena voor kinderen vanaf negen jaar. De beroemde koningskinderen zijn twee walgelijk verwende pubers geworden. Leo is aartslui, arrogant gespeeld door Mattias van de Vijver en Lena is een drama-queen, wuft gespeeld door Anneke Sluiters.

Het script is, hoewel vol mooie woorden, niet helemaal uitgebalanceerd qua spanningsboog en kern, maar daar staan steengoed spel, een bizar decor en veel hilariteit tegenover. De voorstelling draait als een carrousel met jongensflauwekul, wijvengevecht, kledingveiling voor publiek, fietsjes en rolschaatsen, puberangsten en puberwijsheden in ’t rond.

De ouders (alleen te zien op video) komen er als zelfzuchtige idioten vanaf en de kinderen ontdekken dat ze het heft in eigen hand kunnen nemen.

Maar de pointe komt van het eeuwig afgewezen, domme poppetje Rosetta. Dit ex-liefje van Leo wordt ontwapenend gespeeld door Kaatje Kooij. Zij krijgt het voor elkaar om met de drakerige tekst „liefde is lijden” het ware drama van de voorstelling te vangen.