Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

‘ICT-leverancier Ordina fraudeerde met aanbestedingen’

Het logo van Ordina bij het hoofdkantoor in Nieuwegein.
Het logo van Ordina bij het hoofdkantoor in Nieuwegein. Foto ANP / Lex van Lieshout

ICT-leverancier Ordina heeft tussen 2005 en 2010 gefraudeerd met verschillende aanbestedingen van de overheid. Ordina maakte jacht op informatie die nodig is om aanbestedingen te winnen. Dat blijkt uit een grote hoeveelheid interne bedrijfsinformatie van Ordina die in handen is van Zembla.

Onder meer een ambtenaar van de gemeente Rotterdam speelde het bedrijf cruciale, vertrouwelijke documenten toe. Hoogleraar Chris Jansen spreekt in het tv-programma, dat vanavond wordt uitgezonden, van een ‘tweede bouwfraude’.

Ordina blijkt adviseurs op strategische posities bij de overheid te hebben. In de ICT-wereld worden deze medewerkers ook wel “warm vlees” genoemd: ze hoeven niet veel te presteren maar ontvangen wel een vergoeding.

‘Deze mail verwijderen, ook uit je verzonden items’

“Heb je niet van mij, maar is wellicht handig”, mailt een ICT-consultant naar zijn werkgever, de commercieel directeur van Ordina. De consultant wordt op dat moment ingehuurd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), dat een nieuw computersysteem wil. In de lunchpauze verstuurt hij de informatie naar zijn privé-mail. ‘s Avonds stuurt hij deze vanuit huis door naar Ordina.

Een andere ‘informant’ werkt bij het Openbaar Ministerie, dat strafdossiers wil digitaliseren. Hij schrijft in een e-mail aan de commercieel directeur van Ordina: “Voor jullie is het nu de kans om een goed contract af te sluiten. Korting geven is niet nodig. Let wel: er is geen concurrent!” Ordina probeert te voorkomen dat de medewerker betrapt wordt op lekken van informatie uit het Openbaar Ministerie. De commercieel directeur gebiedt hem: “Deze mail verwijderen. Ook uit je send items.”

De commercieel directeur van Ordina wil tegenover NRC niet reageren op de e-mails, wegens zijn “geheimhoudingsplicht” en omdat dit “vertrouwelijke informatie” betreft.

Mogelijk corruptie bij aanbesteding

In 2009 is er een aanbesteding van de gemeente Rotterdam voor een groot softwareproject ter waarde van enkele tientallen miljoenen. Voorafgaand aan de aanbesteding speelt een ambtenaar van de inkoopafdeling een conceptbestek aan Ordina toe. Hij vraagt wel een wederdienst: “Ik zal zeker aan je denken, als je maar weet dat je later ook aan mij moet denken.” Die belofte lijkt de verkoper van Ordina waar te maken als de ambtenaar bij zijn bedrijf solliciteert. “Hier de cv van N. Hij heeft gesolliciteerd. Om tactische redenen wil ik hem niet afwijzen.” Mogelijk is hier sprake van corruptie.

In een reactie laat Rotterdam weten een intern onderzoek te zijn gestart. De betrokken ambtenaar is gedurende het onderzoek geschorst. Ordina zegt dat het bedrijf de aanbesteding uiteindelijk niet heeft gewonnen en dat het de zaak momenteel laat uitzoeken door een advocatenkantoor.

‘Ik zie hierin kansen voor Ordina’

Deze week liet het ministerie van Defensie al weten aangifte te doen tegen een reserveofficier, die in 2009 vanuit Uruzgan militair-vertrouwelijke informatie doorspeelde aan zijn werkgever, Ordina. In de mails vertelt de majoor aan zijn commercieel directeur welke systemen Defensie gebruikt. “Ik zie hierin kansen voor Ordina. Zien jullie het zitten om dit mee op te pakken?”

Een parlementaire enquêtecommissie doet momenteel onderzoek naar softwareprojecten van de overheid die veel te duur uitvallen of faliekant mislukken. Ook Stépan Breedveld, CEO van Ordina, is daarvoor gehoord. Volgens hem is er niet zoveel mis bij ICT-bedrijven:

“We kunnen niet praten over offertes, aanbiedingen, prijzen of wat dan ook. Er kan dus geen kennis uitgewisseld worden, dat mag ook niet.”