Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Griekse politie voorkomt aanslag op partijkantoor premier Samaras

De Griekse premier Antonis Samaras (midden) is niet bijzonder populair vanwege strenge bezuinigingen die Griekenland doorvoert onder druk van het IMF en de EU in ruil voor noodleningen.
De Griekse premier Antonis Samaras (midden) is niet bijzonder populair vanwege strenge bezuinigingen die Griekenland doorvoert onder druk van het IMF en de EU in ruil voor noodleningen. AFP / Sakis Mitrolidis

De Griekse politie zegt een bomaanslag op het hoofdkantoor van de grootste regeringspartij Nieuwe Democratie te hebben verijdeld. Extreemlinkse militanten zouden komend weekend de partij van premier Antonis Samaras hebben willen aanvallen.

Volgens de regering werden de plannen hiertoe gisteren onderschept tijdens een politie-inval in Athene. Een verdachte werd gearresteerd op basis van “terrorisme-gerelateerde aanklachten”, meldt AP.

“Dit was een geplande aanslag gericht op het verzwakken van onze insitituten en onze economie, net nu we proberen te herstellen van de financiële crisis.” - minister Vassilis Kikilias van Openbare Orde.

De politie zou tevens gedetailleerde documentatie hebben gevonden met daarin andere doelwitten. Onder meer de voorzitters van de Griekse werkgeversfederatie en de grootste voetbalclub van het land Olympiakos stonden op de lijst van mikpunten. Volgens de regering beschikten de militanten over huis- en werkadressen alsmede documentatie over het doen en laten van de doelwitten.

Aanslag Amerikaanse ambassade

De inval van gisteren stond in verband met Nikos Maziotis, een voortvluchtige militant die in juli na een schietpartij op klaarlichte dag in het centrum van Athene werd opgepakt.

Maziotis, die gewond raakte tijdens de schietpartij in juli, is vorig jaar bij verstek veroordeeld tot 25 jaar cel voor deelname aan een groepering die verantwoordelijk was voor een aanslag in 2007 op de Amerikaanse ambassade in Athene.