Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Google schrapt intro’s van Duitse nieuwsberichten in Google News

Google zal niet langer de intro’s van nieuwsartikelen van een groot aantal Duitse media plaatsen in Google News. Vanaf 9 oktober worden alleen de koppen van nieuwsberichten gepubliceerd met een link naar het originele bericht.

De stap is het gevolg van een langlopend dispuut over intellectueel eigendom tussen Google en een aantal Duitse uitgevers onder aanvoering van Axel Springer, uitgever van onder andere de grootste Duitse krant Bild.

Tot nu toe gaf Google News naast een kop en een link een kleine tekstselectie weer die de inhoud van het artikel samenvat. De uitgevers willen dat Google betaalt voor het gebruik van deze intro’s. In augustus is in Duitsland nieuwe auteursrechtwetgeving ingegaan, die het uitgevers mogelijk maakt om een deel van de advertentie-inkomsten op te eisen als een ander bedrijf gebruik maakt van de inhoud van hun artikelen.

De betrokken Duitse uitgevers noemen het schrappen van de intro’s ‘afpersing’ door Google. Uitgevers die een vergoeding willen, zoals in de wet staat, worden volgens hen gestraft, zo staat in een gezamenlijke verklaring. „Google’s doel is kennelijk om het gebruikmaken van de artikelen af te dwingen en de wet te ondermijnen.”

Eerder dit jaar publiceerde topman van Axel Springer Mathias Döpfner al een open brief aan Google, waarin hij verklaarde: „Wij zijn bang voor Google. Ik zeg dat hier zo luid en duidelijk omdat vrijwel geen van mijn collega’s het aandurft om zich publiekelijk uit te spreken.”

Philipp Justus, manager van Google Duitsland, zegt in een blogpost de juridische actie van de uitgevers te betreuren. „Uitgevers konden altijd zelf bepalen of en hoe zij hun artikelen willen weergeven in Google News”, aldus Justus.

Hij wijst er op dat uitgevers door Google News een groter publiek kunnen genereren en daar ook geld aan verdienen. Een aantal grote uitgeverijen heeft Google juist toestemming gegeven om de kleine samenvattingen te tonen, in ruil voor het verkeer naar hun sites.

Het schrappen van de intro’s van de betrokken uitgevers zou noodzakelijk zijn om zich te beschermen tegen verdere juridische stappen.