Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Welke partij krijgt de hoogste bedragen?

Spekken grote lobbyclubs de kas van Nederlandse politieke partijen met enorme sommen geld? In 2013 in elk geval niet.

Althans, niet volgens de cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren publiceerde. Partijen die in de Eerste en Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn, moesten voor het eerst hun giften van boven de 4.500 euro en hun schulden van boven de 25.000 euro bekendmaken. Achterliggende gedachte: anoniem politieke invloed ‘kopen’ is zo onmogelijk.

Uit de gegevens blijkt dat geen van de landelijke partijen bedragen hoger dan 94.000 euro heeft ontvangen van particulieren of bedrijven. Het hoogste bedrag kwam van Jan de Wit, onlangs gepensioneerd SP-Kamerlid: hij droeg 93.888 euro af aan zijn partij.

De PVV heeft de leegste jaarrekening: nul euro ontvangen subsidies, nul euro overige inkomsten, nul euro schuld. Er is alleen 100 euro contributie binnengekomen, waarvan 81 euro weer is uitgegeven aan bankkosten.

Bij de meeste partijen zijn de giften van boven de 4.500 euro op één hand te tellen. SGP: 20.000 euro van de ‘Gebroeders Nieuwenhuize’ uit Yerseke. D66: drie giften, van 4.500, 4.520 en 7.000 euro. ChristenUnie en CDA: beide één gift van 5.000 euro. De PvdA haalde dat bedrag niet eens en noteerde ook lagere giften. Onder andere van ene J.R.V.A. Dijsselbloem, 1.000 euro.

De SP en GroenLinks hanteren een afdrachtregeling. GroenLinks-politici geven 10 tot 15 procent van hun salaris aan de partij. De SP-parlementariërs dragen hun hele salaris aan hun partij af. Van de SP krijgen ze vervolgens elke maand een lager ‘salaris’ teruggestort op hun rekening: 2.670,17 euro.

Het betrekkelijk lage aantal giften heeft mede als oorzaak dat 2013 geen verkiezingsjaar was. Als partijen op campagne moeten, sturen ze hun leden vaker een acceptgiro met het verzoek om een financiële bijdrage.

Met deze nieuwe regels zijn de giftenstromen nog niet waterdicht. Giften zouden in kleinere delen kunnen worden opgesplitst, of partijen krijgen via lokale afdelingen geld binnen en die vallen niet onder de regeling. In het regeerakkoord staat dat ook lokale partijen onder de wet financiering politieke partijen gaan vallen. Dat voorstel is nog in de maak bij Binnenlandse Zaken.