Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Gemeenten komen met cheque voor huishoudelijke hulp’

Foto ANP / Roos Koole

Mensen die door de bezuinigingen volgend jaar geen huishoudelijke hulp meer vergoed krijgen, kunnen straks via een nieuwe regeling voordelig hulp krijgen. Ze kunnen bij de gemeente een zogenoemde dienstencheque kopen waarvan de gemeente en het rijk de helft betalen, schrijft de Volkskrant vanochtend.

Het kabinet trekt 115 miljoen euro uit om de gevolgen van de bezuinigingen op de zorg te verzachten. Een deel van dat geld is bestemd voor de dienstencheques. Mensen die niet meer in staat zijn om hun huis schoon te maken kunnen zo’n voucher voor zo’n tien euro kopen. De gemeente en het rijk vullen dat aan tot ongeveer twintig euro.

Zorgaanbieder Fundis en dienstverlener Vebego hebben eerder deze week een plan gelanceerd voor het invoeren van de dienstencheques naar Belgisch model. Door de regeling kunnen naar verwachting zo’n tienduizend banen in de zorg behouden blijven, zeggen deze organisaties.

Twente voert kortingsbonnen in

De veertien gemeenten in Twente hebben staatssecretaris Van Rijn gisteren een plan overhandigd waarin staat dat Twentenaren kortingsbonnen kunnen krijgen. Met de bonnen kunnen zij korting krijgen op bijvoorbeeld was- en strijkhulp of ramen wassen, meldt RTV Oost. Het gaat om een plan van Enschede om de inzet van mantelzorgers te belonen en tegelijkertijd het aantal ontslagen in de huishoudelijk hulp te beperken.