Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Flinke gevechten rond vliegveld bij Donetsk

Een woonwijk vlak bij het vliegveld van Donetsk waar zwaar gevochten wordt.
Een woonwijk vlak bij het vliegveld van Donetsk waar zwaar gevochten wordt. Foto Reuters / Shamil Zhumatov

Pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen leveren weer zware gevechten rond het vliegveld van Donetsk. Officieel geldt er tussen de separatisten en het Oekraïense leger al bijna een maand een wapenstilstand, maar die is al meerdere keren geschonden.

Er wordt al maanden gevochten om het vliegveld. Ondanks de bufferzone die onlangs is afgesproken in het gebied gaan de schermutselingen rond de luchthaven door. De luchthaven is van groot strategisch belang. Als de separatisten het vliegveld in handen zouden krijgen, kunnen ze ook via de lucht wapens aangevoerd krijgen.

Volgens de woordvoerder van de nationale veiligheidsraad van Oekraïne heeft Kiev het vliegveld nog steeds in handen, bericht persbureau AP. Een lokale leider van de separatisten zei tegen persbureau Interfax dat de separatisten 90 procent van de luchthaven in handen hebben en verwacht dat het binnen een paar dagen volledig onder controle zal staan van de separatisten.

Gisteren vonden tien burgers de dood bij beschietingen in de stad Donetsk. Een granaat ontplofte op een schoolplein, daarbij werden een leraar en twee ouders geraakt. Kort daarna werd een bus geraakt, daarbij kwamen zes mensen om het leven. Sinds dit voorjaar hebben de gevechten al zeker 3500 levens geëist.