Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Europees Parlement laat Franse ‘begrotingstsaar’ nog even bungelen

De nieuwe Europese Commissie van Jean-Claude Juncker zit nu al in de problemen. Vanmiddag weigerde het Europees Parlement het groene licht te geven voor de benoeming van de Fransman Pierre Moscovici als eurocommissaris van Economische Zaken.

De Franse Pierre Moscovici.
De Franse Pierre Moscovici. Foto EPA / Olivier Hoslet

De nieuwe Europese Commissie van Jean-Claude Juncker treedt pas op 1 november aan, maar zit nu al in de problemen. Vanmiddag weigerde het Europarlement groen licht te geven voor de benoeming van de Franse Pierre Moscovici als eurocommissaris van Economische Zaken – ook wel de ‘begrotingstsaar’ van de EU genoemd.

Deze en volgende week worden alle kandidaat-eurocommissarissen gehoord door het Europees Parlement. De socialist Moscovici overtuigde de meeste Europarlementariërs tijdens zijn hoorzitting vanochtend niet.

‘Mocscovici nauwelijks geloofwaardig’

Vanavond willen de fracties in het Europarlement beslissen of Moscovici moet ‘nakomen’: hij moet dan nog een keer verschijnen om over zijn geschiktheid voor de topbaan te praten. Mogelijk keurt het EU-parlement Junckers keuze voor Moscovici alsnog goed, maar dat er nu druk wordt gepraat over een extra hoorzitting is geen goed teken.

De fractie van de christendemocratische Europese Volkspartij, waar ook het CDA deel van uitmaakt, zei vanmiddag na de hoorzitting van Moscovici dat de socialist “nauwelijks geloofwaardig” is. Als Frans minister van Financiën (mei 2012-april 2014) zou hij zich onvoldoende hebben ingespannen om het begrotingstekort van zijn land aan te pakken.

Harde aanvallen op Moscovici

CDA-europarlementariër Esther de Lange viel Moscovici vanochtend hard aan omdat hij als minister zou hebben nagelaten om pijnlijke hervormingen door te voeren. De Lange:

“Hoe gaat u de Grieken, Portugezen, en ook de Nederlanders uitleggen zij offers moeten brengen en de Fransen niet?”

Christendemocraten onder vuur

De harde opstelling van de christendemocraten, de grootste fractie in het Europarlement, wordt gezien als wraak op de sociaaldemocraten. Zij namen gisteravond juist de christendemocratische kandidaat-commisarissen onder vuur. Onder druk van links moet de Spanjaard Miguel Arias Cañete mogelijk nakomen.

Ook de kandidatuur van christendemocraat Tibor Navracsics, van de rechtse Hongaarse regeringspartij Fidesz, bleek bij sociaaldemocraten en ook bij liberalen slecht te vallen.

En nu? Waarschijnlijk maandag verder

Waarschijnlijk beslist het Europarlement maandag over het lot van Moscovici, Cañete en Navracsics. De christendemocraten hebben gedreigd Moscovici naar huis te sturen als de sociaaldemocraten Cañete of Navracsics laten sneuvelen. In de wandelgangen van het Europees Parlement valt het woord ‘oorlog’.

Lees ook: ‘Ruzie over nieuwe EU-ploeg’. Abonnees lezen gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.