Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Defensie wist nog eerder dan verondersteld van giftige verf’

De verkeerstoren op de vliegbasis Twenthe.
De verkeerstoren op de vliegbasis Twenthe. ANP / Vincent Jannink

De kwestie rondom Defensie en het gebruik van de giftige verf breidt zich steeds verder uit. De NOS meldt dat reeds in 1987 bij het ministerie bekend was dat personeel in werkplaatsen onvoldoende beschermd werden tegen kankerverwekkende stoffen als chroom-6.

De omroep heeft brieven van de Arbeidsinspectie en notulen van vergaderingen en interne memo’s van Defensie in handen gekregen. Hieruit blijkt dat de Arbeidsinspectie al in 1987 een onderzoek aankondigde naar chromaathoudende stoffen op vliegbasis Twenthe. Vijf jaar later schreef de inspectie in een proces-verbaal dat sprake was van “verboden handelingen” in de spuithangar van de vliegbasis in Enschede.

‘Niet groter dan strikt noodzakelijk’

Eerder deze week werd al bekend dat een oud-medewerker van vliegbasis Twenthe een schadevergoeding krijgt. Een dag later erkende minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) aansprakelijkheid in vijf gevallen van gezondheidsklachten tussen 1999 en 2011.

Volgens de berichtgeving van de NOS zou dus al veel eerder bekend zijn geweest bij Defensie dat medewerkers niet voldoende beschermd werden. De commandant van de vliegbasis zou in 1995 met betrekking tot “de chroom-problematiek” gezegd hebben dat “het aantal werknemers dat wordt blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen niet groter mag zijn dan strikt noodzakelijk”.

Onderzoek uitgebreid

Twee weken geleden breidde Defensie de onderzoeken naar de het gebruik van chroomhoudende verf reeds uit. Het veiligheidsonderzoek zou in eerste instantie plaatsvinden bij vijf NAVO-werkplaatsen in Nederland waar bijna tweehonderd werknemers klachten kregen. Later bleek dat medewerkers van zeker tien andere werkplaatsen zijn blootgesteld aan hoge concentraties chroom-6.

In de onderzoeken worden nu alle locaties waar met de chroomhoudende verf is (of wordt) gewerkt, waaronder vliegbases en marinewerkplaatsen. Eerder kregen oud-medewerkers last van verschillende vormen van kanker, kortademigheid, uitvallend haar of afbrokkelende nagels en tanden. Tot eind jaren negentig zouden medewerkers niet of nauwelijks tegen chroom-6 zijn beschermd.