Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

‘De taal van de muziek is internationaal’

Vladimir Ashkenazy

Pianist en dirigent Vladimir Ashkenazy geeft een concert met het Residentie Orkest ten bate van de International Association for Human Values.

‘Al die ellende en agressie die er nu in de wereld is, die is er altijd al geweest. Je zou verwachten dat de mensheid uiteindelijk wat zou leren, maar dat gebeurt nooit. India heeft nu een satelliet die om Mars draait, maar er moet vooral wat worden gedaan voor al de arme mensen daar. Israeli’s en Palestijnen moeten ondanks alles meer begrip voor elkaar krijgen. Al die slachtoffers in de recente oorlog in Gaza moeten uit die afschuwelijke situatie worden geholpen.”

Vladimir Ashkenazy (77), wereldberoemd pianist en dirigent , spreekt vanuit IJsland over het benefietconcert dat hij maandag in Den Haag met het Residentie Orkest geeft ten bate van de IAHV, de International Association for Human Values. De opbrengsten gaan naar projecten in India (‘A Euro a Day’) en Palestina (‘Break Your Walls’). Jevgeni Kissin, het fameuze voormalige wonderkind, treedt voor het eerst sinds lang weer in ons land op bij een orkest in het Tweede pianoconcert van Rachmaninov. De Finse mezzosopraan zingt werk van Edward Elgar. Ashkenazy: „De taal van de muziek is internationaal en brengt ons op een hoger spiritueel niveau.”

De persoonlijke geschiedenis van Ashkenazy raakt aan sommige van de huidige crises. Tijdens de Koude Oorlog verliet hij de Sovjet-Unie. Die Koude Oorlog is weer terug na de bezetting van de Krim en de oorlog in de Oekraïne. Nu is Ahkenazy een wereldburger van goede wille. Hij heeft een IJslands en een Zwitsers paspoort, hij was dirigent van orkesten in Londen en Praag en hij leidt het European Union Youth Orchestra.

De oorlogen in de Oekraïne, het Midden-Oosten, Lybië en Jemen, de barbaarse strijd van IS in dit bijna apocalyptische jaar stemmen Ashkenazy treurig. „Ik ben erg pessimistisch. Maar het voelt goed om te kunnen zeggen dat ik doe wat ik kan. Ik probeer te helpen, ik probeer uit te leggen waarin ik geloof. Menselijkheid en onderling respect. Wat kan ik meer doen? Regeringen streven alleen maar naar macht, macht, macht. Menselijk leven telt al duizenden jaren niet zoveel voor veel regeringen.

„Gelukkig zijn er tegenwoordig landen in Europa, Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland die behoedzamer met mensen en met menselijke waarden omgaan dan vroeger. Er is dus hoop. Maar ik weet niet hoeveel hoop er is, want de rest van de wereld loopt erg achterop. Wat kan men doen? Ik weet het niet. Behalve dan zeggen: alstublieft, kunt u niet eens wat meer nadenken?”

Ook in IJsland wordt Ashkenazy achtervolgd door de onrust aan de andere kant van de wereld. „Ik ben voorzitter van een pianoconcours in Hong Kong, maar dat gaat niet door, hoorde ik vandaag. De veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Concerten deze maand met de prijswinnaar in Singapore en Kuala Lumpur zijn ook afgelast. In plaats daarvan ga ik nu het Philharmonia Orchestra dirigeren in Hamburg en Parijs. Zo zie je, je weet nooit wat er gebeurt in het leven.”