Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Stephen Fry snoof cocaïne in Buckingham Palace

Stephen Fry heeft cocaïne gesnoven op Buckingham Palace, de Britse parlementsgebouwen, hotels als The Ritz, The Savoy en The Dorchester, een groot aantal Londense herenclubs, de studio's van de BBC, allerlei filmstudio’s en vele andere locaties die dat nooit hebben geweten.

De Engelse acteur, tv-presentator en schrijver onthult zijn intussen overwonnen cocaïneverslaving in zijn autobiografie More Fool Me, die gisteravond ten doop werd gehouden in de Royal Festival Hall in Londen. Hij begon coke te snuiven op aanraden van een collega en ging ermee door omdat hij het „gewoon lekker” vond. Er kwam zelfs een moment waarop hij niet meer de deur uitging zonder een paar gram op zak. Hij voegt eraan toe dat hij niemand aanraadt zijn voorbeeld te volgen: „Cocaïne verwoest je ziel, je verstand en je neusvleugels.”

Tijdens een geïmproviseerde monoloog van ruim anderhalf uur, rechtstreeks wereldwijd in vele honderden bioscopen te zien, hield Fry een heftig pleidooi voor legalisering van de meeste drugs. Uit zijn boek las Fry voor hoe hij ooit prins Charles en prinses Diana op bezoek had. Bij het afscheid zei Diana stiekem tegen Fry dat ze graag naar het satirische tv-programma Spitting Image keek.