Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Anton Wachterprijs 2014 naar Niña Weijers

Niña Weijers is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2014, de tweejaarlijkse prijs voor een literair prozadebuut. Dat heeft de organisatie van de prijs vandaag bekendgemaakt.

De schrijfster krijgt de prijs voor haar eerder dit jaar verschenen roman De consequenties.

Niña Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften en in 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now! Van 2009-2014 werkte ze als programmamaker bij Academisch-cultureel centrum SPUI25 te Amsterdam. Ze is redacteur bij De Gids, schrijft voor De Groene Amsterdammer (recensies en een online-column) en maakt samen met Simone van Saarloos de talkshow Weijers & Van Saarloos.

De consequenties verscheen bij uitgeverij Atlas Contact. Hoofdpersoon in de roman is de 28-jarige performancekunstenares Minnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt Minnie van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu’s. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen?

Er waren deze keer 93 inzendingen. De overige genomineerden waren Pauline Genee (Duel met paard), Shira Keller (M.), Bertram Koeleman (De huisvriend) en Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan).

Eerdere winnaars zijn onder meer Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg en Peter Buwalda.